Ziua Ţării Oaşului la Chicago. Oşenii îşi sărbătoresc ţara departe de casă

Ansambul Oașul la "Taste of Romania"

Duminică, în Chicago se va vorbi oșeneşte. Aceasta pentru că în orașul american va fi sărbătorită cea de-a șasea ediție a „Zilei Țării Oașului”. Astfel, pe Fullerton Avenue se va mânca, bea, dansa și cânta doar oșenește.

În statul Illinois și în special în Chicago există o considerabilă comunitate românească, formată în special din ardeleni veniți din Satu Mare, Cluj, Sibiu sau Sălaj. În rândul acestora se evidențiază un grup aparte, format din oameni care pe lângă cetățenia română și cea americană, și-o asumă pe a treia, cea oșenească. Cel puțin 700 de oșeni vor participa în această duminică la „Ziua Țării Oașului”, organizată la Chicago de către Biserica Greco Catolică „Sfinții Petru și Pavel” din Chicago.

Pe acordurile celor de la „Rapsodia Carpaților” și a ale lui DJ „Romanian Pro Sound Music” oșenii americani vor putea gusta preparate tradiționale precum mititei, sarmale, fasole cu cârnați sau tocăniță cu mămăligă. Nici dansurile oșenești nu vor lipsi. Cei responsabil cu acest tip de divertisment sunt membrii Grupului de Dansatori „Oașul” și cei din Ansamblul „Miorița”, ambele formații fiind formate din oșeni cu rezidență americană.

Această manifestare nu este singulară în rândul comunității românești din Orașul Vânturilor. „Ziua Țării Oașului” a fost precedată de alte manifestări mioritice, precum „Festivalul Tradițional Românesc” sau „Taste of Romania”, organizate anual la Chicago.

ziua-tarii-oasului
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu