Viitorul a sute de copii, la mâna oamenilor de suflet

De trei ani AMD este una din cele mai active asociații caritabile din județ

Oamenii inimoşi adunați în jurul părintelui Tiberiu Vălean din  Satu Mare strâng fonduri și organizează acţiuni pentru aproximativ 100 de persoane, sub umbrela Asociaţiei „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” (AMD). Chiar dacă reușesc cu greu să strângă fonduri, de trei ani AMD este una din cele mai active asociații caritabile din județ, oferind sprijin persoanelor nevoiașe din municipiul Satu Mare.

Asociaţia a primit anul trecut prin bunăvoinţa autorităţilor locale o fostă centrală termică în Micro 16, care se dorește a fi amenajată pentru o cantină socială și un centru de zi. Din păcate, până la finalizarea proiectului mai este un drum lung, “cauza principală fiind birocrația“, spune Marinela Gliga, voluntar AMD. Până atunci, este foarte posibil ca asociația să-și mute activitatea într-un spațiu promis de Consiliul Județean. Ajutorul oamenilor inimoși este foarte important pentru cei nevoiași. Orice sumă modică donată este de un real ajutor.

Cum a început totul

În 2010, la inițiativa unor familii creștin-ortodoxe din Protopopiatul Satu Mare, a fost pusă pe picioare o cantină socială unde de trei ori pe săptămână se asigura o masă caldă pentru oamenii nevoiași. Beneficiari sunt aproximativ 100 de persoane, din care 80 copii, aparținând diverselor confesiuni religioase. Cantina a fost improvizată într-o baracă aflată lângă biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Satu Mare. Printre acești beneficiari s-a aflat până în urmă cu două săpătmâni și Vivien, fetița violată și apoi ucisă de concubinul surorii sale.

„Beneficiarii acestei forme de ajutor social sunt persoane cu situații materiale precare, unii fiind lipsiți de orice formă de venit și fără domiciliu. O parte dintre aceștia sunt  persoane cu dizabilități și care nu au  posibilitatea de a efectua o activitate care să le aducă un venit cu care să își asigure minimul necesar pentru traiul zilnic“, susține Marinela Gliga, voluntar AMD.

Din păcate, servirea meselor și celelalte activități nu se desfășoară în condițiile în care ar trebui. Din această cauză, Marinela Gliga spune că a înaintat o cerere către Consiliul Județean pentru a le da spre folosință un spațiu, măcar pentru o scurtă perioadă de timp. Conducerea Consiliului Județean le-a promis un spațiu de pe strada Depozitelor, până ce AMD va reuși să construiască un centru propriu.

Centrul de zi ar urma să se întindă pe două nivele

Centrul de zi ar urma să se întindă pe două nivele

Centru de zi pentru copii sărmani

Proiectul Centrului Tatiana a fost inițiat de către voluntarii cu un suflet extrem de mare din cadrul Asociației. Acest centru va deservi familiile cu copii mulţi care nu au condiții adecvate pentru a-şi realiza temele. Voluntarii doresc să ofere un exemplu pentru ca aceşti tineri să plece pe drumul vieţii cu un bagaj de cunoștiințe şi cu un exemplu de bune practici pentru a-şi găsi un loc de muncă şi a se integra în societate.

Părintele Tiberiu Vălean a fost cel care a venit cu ideea la începutul anului trecut, după care s-a și trecut la treabă. Voluntarii au organizat o serată de binefacere la care au participat oameni de afaceri și politicieni sătmăreni. Atunci s-a strâns suma de 29.000 de lei, bani încă păstrați pentru construirea acestei clădiri. Din păcate, banii sunt  prea puțini pentru ca proiectul să poată fi demarat. Centrul de zi ar urma să se întindă pe două nivele, suprafața proiectată fiind de 350 mp.

Cum poți vira 2% din impozitul pe profit

Marinela Gliga spune că încearcă să sensibilizeze firmele pentru a face donații. Deși Codul Fiscal permite încă din 2004 ca firmele să redirecționeze 2% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG, foarte puține companii uzează de această facilitate.Modalitatea de redirecționare este foarte simplă. Compania își calculează suma aferentă celor 2% din impozitul pe profit, apoi încheie cu contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care își dorește să-l susțină, iar cheltuielile sunt deductibile. Acest tip de sponsorizare nu presupune alte cheltuieli suplimentare și nu afectează profitul net al companiei. Cei care doresc să sponsorizeze asociația AMD sunt rugați să sune la unul dintre numerele de telefon: Marinela Gliga- 0740.799.622 sau Tiberiu Vălean- 0749.245.274.

Distribuie:

Postaţi un comentariu