Urmașii dacilor liberi se vor cetățeni maghiari

Pentru a obține cetățenia maghiară este nevoie, pe lângă o serie de acte, și de cunoștințe elementare de limba maghiară / Sursa foto: adevarul.ro

Un număr de 4.000 de oșeni și peste 8.000 de maramureșeni și-au depus dosare pentru obținerea cetățeniei maghiare. Dacă la început majoritatea aplicanților erau de etnie maghiară, începând cu anul 2012 se înregistrează o creștere considerabilă a cererilor din partea românilor. Există și demnitari sătmăreni care au obținut cetățenia maghiară. Printre aceștia se numără fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef.

Oșenii vor drept de muncă în Anglia

Din ianuarie 2011 și până în prezent, în Satu Mare au fost depuse peste 30.000 de dosare de obținere a cetățeniei maghiare. În Satu Mare, cei care se ocupă de consilierea și preluarea dosarelor pentru obținerea cetățeniei maghiare sunt angajații Centrului pentru Democrație, organizație aflată sub tutela asociației „Mișcarea Națională a Maghiarilor din Transilvania”. Conform reprezentanților acestui centru, începând cu finele anului 2012 s-a constatat o creștere progresivă a cererilor din partea locuitorilor din zona Oașului, în special a celor din Negrești, Vama, Orașul Nou sau Bixad. Dacă maramureșenii doresc cetățenia maghiară pentru a emigra în SUA sau Canada, cei din zona Oașului vor să aibă acces mai ușor pe piața muncii din Marea Britanie sau alte țări care limitează dreptul de muncă pentru cetățenii români.

 Teoretic, pentru a obține cetățenia maghiară este nevoie, pe lângă o serie de acte, și de cunoștințe elementare de limba maghiară. Deși majoritatea locuitorilor din Țara Oașului nu au nici în clin nici în mânecă cu limba vecinilor de la vest, foarte puțini dintre ei primesc refuzuri din partea autorităților de la Budapesta. Mai exact, din cele 30.000 de dosare depuse în Satu Mare doar aproximativ 30 de persoane au fost refuzate, ceea ce înseamnă un procent de 0, 01%. Cei respinși au la dispoziție o perioadă de 3 luni în care pot acumula cunoștințe de limba maghiară. După această perioadă ei se pot prezenta din nou la interviu.

Printre sătmărenii care au obținut cetățenia maghiară se află și doi demnitari sătmăreni. Potrivit presei locale,  fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ar fi obținut cetățenia maghiară. De asemenea, surse din cadrul Centrului pentru Democrație afirmă că printre cei care și-au luat cetățenia maghiară se numără și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef.

Pașaportul spre Canada

Peste 8.500 de maramureşeni au solicitat în ultimii trei ani cetăţenia maghiară. De la apariţia legii care dă posibilitatea etnicilor maghiar stabiliţi în afara graniţelor Ungariei să obţină cetăţenia maghiară, maramureşenii s-au înghesuit să-şi depună actele necesare pentru obţinerea dublei cetăţenii. „La biroul Centrului pentru Democraţie din Baia Mare au fost în jur de 8.500 de persoane care s-au interesat despre posibilitatea obținerii cetăţeniei maghiare. Interesul este mare, vine lumea, se interesează şi apoi aduce actele necesare pentru dosar”, a declarat Felix Hupka, reprezentantul Centrului pentru Democraţie.

„De mai bine de patru ani vrem să emigrăm în Canada. Numeroasele drumuri la ambasada din Bucureşti s-au soldat cu eşecuri. Prin urmare, singura posibilitate a majorității rămâne obţinerea cetăţeniei maghiare. E mai simplu aşa şi mult mai ieftin”, a admis Dumitru Rus, un maramureşean de 34 de ani.

 

Condiţii uşoare pentru obţinerea cetăţeniei

Solicitanţii cetăţeniei maghiare au de îndeplinit trei condiţii, relativ uşoare. În primul rând trebuie să vorbească limba maghiară. În al doilea rând trebuie să aibă un înaintaş care a fost cetăţean maghiar. În al treilea rând este necesar un cazier judiciar curat. Inventivi, maramureşenii au găsit şi soluţiile pentru primele două condiţii. „Cu limba maghiară nu este tocmai greu, înveţi jurământul ca pe o poezie, dovada că ai un bunic cu cetăţenie o obţii din arhivele bisericii reformate. Aproape fiecare dintre noi am avut bunici care au fost maghiarizaţi. Mai greu este să-l convingi pe preot să te lase să cauţi în registrele vechi de sute de ani”, a mai adăugat Dumitru Rus. Printre cei care se înghesuie să obţină cetăţenia maghiară sunt maramureşenii din comunităţile maghiare ale judeţului. Majoritatea celor care au solicitat date şi şi-au depus dosarele sunt băimăreni. Totodată, avem mulţi solicitanţi din Coltău, sat locuit preponderent de etnici maghiari sau din Câmpulung la Tisa, a mai adăugat Felix Hupka. Surprinzător este faptul că majoritatea celor care pretind o a doua cetăţenie sunt persoane trecute de 35 de ani. Aceştia au o altă motivaţie. „O fac pentru fiul şi nora mea. Dacă eu am cetăţenie pot solicita reîntregirea familiei şi toată lumea are de câştigat”, a spus Constantin Pop, un băimărean de 54 de ani.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Metodologia de obținere a cetățeniei maghiare”]

În prima fază, aplicanții pot apela la Centrele pentru Democrație existente în fiecare reședință de județ. Aici li se oferă consultanță și, tototodată, li se preiau dosarele. Solicitanții pot apela la consulatele maghiare din România, la Ambasada Ungariei la Bucureşti sau într-unul dintre oraşele Ungariei. În cele din urmă dosarul ajunge la Budapesta. Aici se prelucrează şi, după acceptare, preşedintele ţării semnează actele de acordare a cetăţeniei, după care noul cetățean maghiar este anunţat cu privire la data în care trebuie să se prezinte pentru depunerea jurământului. Toată procedura durează aproximativ cinci luni de la depunerea dosarului complet.

 

[/stextbox]

 TEXT:

Ovidiu Mortan,  Anca Miklos
 

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Antal Tibor says:

  Románii maramureseni au fost colonizati de cátre regele Ladislau al IV-lea cumscrie si istoricul Jancsó Benedek

  • Mihai says:

   Ladislau al IV-lea Csaki a fost voievod al Transilvaniei între 1426 și 1435 și din nou din 1436 și 1437.
   Nagynyújtódi Jancsó Benedek (Gelence, 1854. november 19. – Budapest, 1930. június 27.)
   Asa este. Maramuresul a fost pustiu pana la 1400 si un pic. Noroc cu Ladislau ur care a colonizat – din Transilvania – zona asta despre care-i vorba. Apoi, noroc cu tanar ur dupa 400 de ani ca a “gasit” informatia potrivita politicii vremii in care traia, ca sa scrie despre cum o zona pustie a fost colonizata.
   Si marmota, uite-asa impacheta ciocolata.

  • PaulSM says:

   Cretinismele astea unde le-ai auzit? Știi bine că pe la 1280 regele unguresc îi înnobila pe câțiva români maramureșeni…Mai vântură-ți și tu zeama de varză care-i populează cutia craniană și scutește-ne de atitudinea asta schizoidă.

 2. aaa says:

  AU FOST MAGHIARIZTAI :))) ACOLO ATI FOST ROMANIZATI MAA :))) NICI MACAR NU STITI CINE SUNT STRAMOSII VOSTRI :)))

 3. aaa says:

  am scris gresit: maghiarizati

 4. MIMI says:

  Greșit: ” etnici maghiari stabiliți în afara Ungariei”
  Corect: “maghiari rămași în afara Ungariei după schimbarea granițelor”

 5. Attila the hun says:

  Cand va descotorositi de minciunile comuniste, si de falsificatorii istoriei ? Zilele noastre demonstreaza ca cine a fost crescut cu minciuna n-o sa se obisnuiasca niciodata cu cuvantul “dreptatii”. Pentru aceste persoane minciuna este egal cu adevarul. Un popor cu o schizofrenie grava……………….Macar ar trebui sa stiti ca cuvantul ”ROMÎN” nu exista deloc inainte de unirea Moldovei cu Oltenia. Pana atunci poporul se numea ”VLAH” si tara lor se numea VALAHIA. Dupa cum se vede si pe hartile istorice din aceea perioada, Inainte de sec. XIV. nici macar Valahia nu exista !

 6. AIRINEI-ADAM DUMITRU says:

  Maramureșenii și oșenii sunt urmașii dacilor liberi, neromanizați,necorciți cu alte popoare migratoare.Sunt originali,sunt dacii de acum 2000 de ani.Nici după portul lor,nici după înfățișarea lor, nu se aseamănă cu noi,ceilalți locuitori ai României și aceasta pentru că nu s-au corcit cu popoarele migratoare, nu s-au amestecat cu aceste popoare și nici nu le-au acceptat pe teritoriile lor.Să spui că sunt maghiari este o nebunie totală.N-au nimic în comun cu maghiarii,nici port, nici înfățișare,nici limbă,nici obiceiuri,etc.De ce -și iau cetățenie maghiară, este o altă problemă.Sunt oameni inteligenți,pragmatici , nu-și pierd vremea cu marea de nimicuri din România.

 7. Maramureseanu says:

  Nu a existat teritoriu nepopulat in Europa! Vezi cetatile dacice din Maramures si urme de locuire din Antichitate!

 8. Nicu Zacheu says:

  Descoperirea care i-a facut pe arheologii maghiari sa admita: Dacii au locuit pe actualul teritoriu al Ungariei

Postaţi un comentariu