Un expert maghiar va verifica starea arborilor din Grădina Romei

Un specialist maghiar va expertiza aproximativ 50 de copaci din Grădina Romei, estimându-se că cel puţin 20 dintre aceștia vor fi tăiați. Anunțul a fost făcut joi, de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, care a făcut o primă vizită cu specialistul din Ungaria în Grădina Romei. Cu ajutorul unui aparat special, experții vor putea obține date din interiorul trunchiului fără a afecta în niciun fel copacul. Arborii, în cazul cărora se va stabili că nu rezistă la vânturi de până la 120 kilometri pe oră vor fi tăiați.

„Am avut atât anul trecut cât și anul acesta evenimente nedorite. Un plop și un platan au picat din senin, exact pe aleea principală, fără să fi fost vânturi puternice. Doar întâmplarea a făcut ca în zonă să nu fie niciun trecător. Noi nu dorim să tăiem exemplare frumoase de copaci, dar nu avem încotro atâta timp cât aceștia reprezintă un pericol pentru cetățeni”, a declarat primarul Dorel Coica.

Conform specialiștilor, copacii care urmează tăiați sunt în aparență perfect sănătoși,  însă prezintă probleme în interiorul trunchiului, și mai ales la nivelul rădăcinii. Trebuie spus că în cadrul Grădinii Romei există o serie de copaci rari, cu o vârstă considerabilă. Procesul de monitorizare a copacilor va dura până în data de 10 octombrie. Cel care va decide în final care arbori trebuie tăiați este specialistul maghiar Gabor Ocsvari.

Potrivit primarului Coica, dată fiind densitatea mare a copacilor din Grădinii Romei, aspectul acesteia nu va avea de suferit în urma tăierilor.

[stextbox id=”custom” caption=”O istorie de peste un secol a Grădinii Romei”]

Fosta Grădină Kossuth, actuala Grădina Romei, a fost amenajată la începutul secolului XX. S-a dorit crearea unui parc, a unui loc de relaxare pentru toți cetățenii Sătmarului. Actuala arhitectură a Grădinii Romei a fost gândită și implementată de arhitectul german Johann Stein. Amenajarea parcului a costat administrația de atunci aproximativ 160.000 de coroane, sumă imensă pentru acele vremuri. Elementul central al Grădinii Romei l-a reprezentat chioșcul din centrul parcului. Aici se organizau baluri, serate și diverse evenimente sportive. Existența chioșcului a fost curmată în urma bombardamentelor din cel de-al doilea mondial. Grădina Romei a fost totodată locul preferat al comuniștilor sătmăreni, locul în care își desfășurau majoritatea ceremoniilor. Comuniștii au fost cei care au schimbat, în anii 70, numele Grădinii Romei în Parcul Pionerilor, nume care a rămas până în 1989, cănd s-a revenit la vechea denumire.

[/stextbox]

[nggallery id=159] 

Distribuie:

Postaţi un comentariu