UDMR strânge semnături pentru referendum în Satu Mare

UDMR vrea referendum in decembrie

UDMR Satu Mare a început miercuri strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum privind înființarea unei regiuni care să cuprindă doar județele Satu Mare, Bihor și Sălaj. Pentru a putea organiza acest referendum, Uniunea are nevoie de 17.000 de semnături și apoi de adoptarea unei hotărâri în aceste sens a Consiliului Județean Satu Mare.

Senatorul Csaba Pataki și deputatul Gábor Kereskényi au declarat că la referendum sătmărenii vor trebui să răspundă la trei întrebări: dacă sunt deacord ca atribuțiile de la nivel local și județean să nu fie transferate- centralizat ela nivel regional, dacă cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite- reorganizate în regiuni de dezvoltare economică și dacă județele Bihor, Satu Mare și Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică.

Csaba Pataki spune că UDRM a găsit sprijin pentru organizarea referendumului atât din partea USL, cât și a PDL. Dacă UDMR va reuși să respecte calendarul propus, strîngerea semnăturilor în decurs de două săptămâni și apoi inițierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Județean, referendumul ar putea fi organizat la Satu Mare pe data de 8 decembrie.

Senatorul Pataki crede că includerea județului Satu Mare într-o regiune cu centrul la Cluj ar fi dezavantajoasă și nu ar asigura o dezvoltare echilibrată a regiunii.

“Satu Mare va fi un județ codaș într-o regiune cu centrul la Cluj. Nu ne dorim mega-regiuni”, a spus Pataki.

Deputatul Gábor Kereskényi a declarat că UDMR susține înființarea a 16 regiuni formate şi două-patru judeţe, iar prin organizarea referendumurilor locale se dorește transmiterea unui semnal din teritoriu spre București.

“Actualele regiuni de dezvoltare mai mult au frânat dezvoltarea României, decât să ajute. Au avut de câștigat doar orașele mari, Bucureștiul, Clujul, Timișoara și Brașovul”, spune Kereskényi.

UDMR Satu Mare și-a stabilit ca țintă strângerea a 20.000 de semnături, din care jumătate din municipiul Satu Mare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. piper says:

    Probabil ne cred suferinzi de amnezie si am uitat ce Mari investitii au fost in Satu Mare pe vremea conducerii UDMR a judetului .Iar deputatul Mai ar invata sa vorbeasca corect romaneste daca tot e platit de la buget

Postaţi un comentariu