Traficanții de suflete. Reţelele de traficanţi de persoane din Satu Mare, cele mai puternice din Nord-Vestul ţării

Sursa foto: itmakessenseblog.com

Anual, sute de români cad victime traficului de persoane. Bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul muncii forţate, precum şi femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Un raport al Ambasadei SUA la București privind traficul de persoane pe 2013 arată că un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România. Victimele sunt traficate către ţări europene, inclusiv Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, în scopuri de muncă forţată în agricultură, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt.

Majoritatea covârşitoare a traficanţilor care recrutează şi exploatează cetăţeni români sunt de origine română. În general aceştia îşi aleg victimele din rândul aceluiaşi grup etnic, sau din rândul propriilor rude. Frecvent, traficanţii exploatează victimele în România înainte de a le transporta în străinătate pentru prostituţie sau muncă forţată. Raportul mai arată că fetele şi băieţii din România, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pot deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României.

În anul 2012, autorităţile au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2011 fuseseră anchetate 897 cazuri. În 2012, guvernul a trimis spre acuzare 667 de persoane şi a condamnat 427 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 480 persoane puse sub acuzare şi 276 persoane condamnate în 2011. În Nord-Vestul țării, cele mai puternice rețele de traficanți de persoane sunt din Satu Mare și Bihor, cu ramificații puternice în Europa de Vest și cu victime racolate și din Maramureș sau Sălaj.

Minore trimise la produs în Vest

Rețelele de traficanți de persoane din Satu Mare sunt cele mai puternice din nord-vestul țării, având serioase ramificații în Vestul Europei. Traficanții sătmăreni își racolează victimele nu doar din județul Satu Mare, dar și din Maramureș și Sălaj. Rețelele din Satu Mare sunt specializate în prostituție, cu parteneri în Franța, Italia sau Austria. Astfel, patru sătmăreni au pus pe picioare o rețea care racola minore și le ducea în Vest la produs. Nicolae Petruț, Nicoleta Petruț, Maria Petruț și Andrei Lodină au racolat mai multe tinere, unele minore, pentru a le trimite să se prostitueze în Austria.

Afacerea a mers foarte bine timp de doi ani, timp în care au câștigat zeci de mii de euro. Cei patru aveau o metodă simplă de a racola fetele. Le promiteau locuri de muncă în cluburi de noapte din Italia, dar acestea ajungeau până la urmă în Italia. Uneia dintre tinere, în vârstă de 18 ani, i s-a promis că va fi ajutată să ajungă la muncă în Italia, însă membrii grupării au dus-o într-un local de noapte din Austria. Aici, Nicolae Petruț și Andrei Lodină i-au luat buletinul şi au amenințat-o cu bătaia, obligând-o să se prostitueze.

Cei patru au făcut o mare greșeală, care le-a fost fatală. Ei au racolat o minoră de doar 13 ani, din Bistrița, pe care au încercat să o scoată din țară folosindu-se de acte false. Anul trecut, pe 18 septembrie, Nicolae și Nicoleta Petruț au încercat să o scoată din ţară, prezentând un act fals prin care erau împuterniciți de părinți fetei. Ei au fost prinși în Vama Petea, Nicolae Petruț, Nicoleta Petruț și Andrei Lodină fiind arestați pentru trafic de persoane. Procesul lor este încă pe rolul Tribunalului Satu Mare.

Traficanți sătmăreni, prinși de jandarmii francezi

O altă rețea puternică care activa în Satu Mare a putut fi stopată în luna iunie a acestui an doar cu ajutorul Jandarmeriei franceze. Pentru prinderea traficanților, polițiștii și procurorii din Satu Mare au colaborat cu Jandarmeria Naţională Franceză, Secţia Cercetări din Montpellier, judecătorul de instrucție Narbone, doi ofițeri francezi şi ofiţerul de afaceri interne francez acreditat la Bucureşti.În urma a 18 percheziții efectuate simultan pe teritoriul Franței și al României, rețeaua a fost destructurată. Gruparea era bine organizată, fiind coordonată de un cetăţean român, la grup aderând mai multe persoane care aveau rolul de a recruta şi transporta victimele în Franţa, unde erau exploatate sexual de membri reţelei. În urma activităților desfășurate în Franța autoritățile judiciare de aici au identificat cinci suspecți români, cu vârste cuprinse între 28 și 53 de ani.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Rommel says:

    nu mai publicati astfel de articole … demostrati incompetenta serviciilor Romane …cei care ar trebuii sa asigure siguranta pe strazile tarii ….
    trebuie sa intervina oameni INSTRUITI din alte tari pentru a stopa astfel de ” clanuri ” ….

Postaţi un comentariu