Tradiţii culinare şi Michelle Obama, la Muzeul Ţării Oaşului

Marica Mare din Bixad a venit la festival cu o surpriză inedită: păpuşa Michelle Obama îmbrăcată în straie oşeneşti

Straie populare şi accesorii ce completează ţinuta tradiţională a oşenilor, obiecte de artizanat  realizate de meşteri populari pricepuţi, icoane pe lemn şi pe sticlă, pălincă, magiun de prune, boace, cozonaci, fancuri, plăcinte cu cartofi, brânză şi varză, ştrudele şi alte preparate culinare tradiţionale în Ţara Oaşului şi în localităţile de graniţă din Ungaria, Ucraina şi Slovacia, un fundal sonor specific folclorului oşenesc şi o atmosferă de sărbătoare – acestea  au fost principalele elemente care au alcătuit tabloul viu al Festivalului Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic, care a avut loc sâmbătă şi duminică la Muzeul în aer liber din Negreşti Oaş. Inclus în proiectul  “Reţeaua Patrimoniului Culinar Carpatic şi finanţat în cadrul unui program de coperare teritorială europeană Ungaria- Slovacia – România – Ucraina, festivalul a avut ca principal organizator Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Satu Mare. Vorbind despre scopul manifestării, preşedinta Daniela Culic a declarat:

“Scopul în sine este de a dezvolta turismul şi în general comunitatea locală, prin stimularea gastronomiei şi prin promovarea tradiţiilor culinare comune în această zonă de frontieră, care totodată va avea şi scopul de-a demonstra caracterul unic al acestei zone dar şi diversitatea prin care fiecare dintre noi putem să ne individualizăm”.

Michelle Obama în straie oşeneşti

După ce a colindat o bună parte a Europei şi a uimit lumea cu păpuşile pe care le îmbracă în portul tradiţional oşenesc, Marica Mare din Bixad, cunoscută şi ca mama păpuşilor, a venit la festivalul de la Muzeul în aer liber cu o surpriză inedită: păpuşa Michelle Obama îmbrăcată în straie oşeneşti! Deşi s-a aflat în rând cu celelalte exponate aşezate pe tarabă şi era îmbrăcată la fel,   păpuşa botezată Michelle Obama a atras imediat atenţia datorită faptului că era de culoare şi semăna perfect cu soţia preşedintelui SUA. Mândră şi emoţionată, Marica Mare şi-a dezvăluit intenţiile şi dorinţele:

“Am îmbrăcat în haine oşeneşte mai multe personalităţi, inclusiv pe Gigi Becali, aşa că m-am gândit s-o îmbrac şi pe cea mai tare doamnă a lumii. Păpuşa am primit-o de la cineva din Timişoara şi aştept să mai primesc un băiat negru şi două fetiţe, să pot să îmbrac oşeneşte toată familia de la Casa Albă. Apoi chiar doresc să le trimit acolo, să aibă amintire din România. I-am acordat mai multă atenţie când am îmbrăcat-o, că doamna Obama e puţin bruneţică. I-am făcut bluză verde, zadie roşie,   batic roşu, pindileu din pânză de casă, cizme inclusiv lenjerie intimă, cum îi stă bine unei doamne puternice. Are mărgele, cercei, ciucalăi, fodră, zgardă, tot ce trebuie. Şi tricolorul, ca atunci când  doamna Obama o va primi să nu uite că-i de la noi, din România” – a declarat Marica Mare.

papusa-michell-obama

Un vis care prinde contur

Amplasat într-un spațiu deosebit, unde este reprodus în mare parte relieful zonei Oaș, Muzeul în aer liber reprezintă o veritabilă comoară datorită exponatelor, constituind totodată unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ţara Oaşului. De aceea a fost ales ca loc de desfăşurare a festivalului,   a declarat Aurelia Fedorca, primăriţa Negreştiului:

“Este un vis al meu care astăzi începe să prindă contur: acela ca Muzeul în aer liber să fie un muzeu viu, ancorat în permanenţă la tradiţiile şi obiceiurile Ţării Oaşului. E bine şi frumos ca tradiţiile noastre să le întâlnească pe acelea ale vecinilor noştri din Ucraina, Slovacia şi Ucraina. Avem ocazia să ne prezentăm obiceiurile, portul, dansurile şi cântecele populare, meşteşugurile şi tradiţiile culinare, iar în felul acesta ne dăm seama că avem foarte multe lucruri în comun şi ne tragem din aceeaşi sevă” – a declarat Aurelia Fedorca.

Visul primăriţei Aurelia Fedorca a devenit realitate, iar  festivalul de la Muzeul în aer liber din Negreşti Oaş a fost fără îndoială unul dintre cele mai reuşite evenimente de promovare a tradiţiilor culinare şi meşteşugăreşti, completat în mod fericit de spectacolele folclorice şi de atmosfera de sărbătoare.

[nggallery id=123]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu