CUL-TOUR: Toalete cu arhitectură dacică la Medieşu Aurit

Lucrări de reabilitare a Casei Vasile Lucaciu din Apa

O parte a caselor memoriale din județul Satu Mare au intrat într-un program de reabilitare și modernizare. Este vorba despre Casa Memorială Ady Endre din localitatea cu același nume, Casa Memorială Vasile Lucaciu din Apa și despre Cuptoarele Dacice de la Medieșul Aurit. Inedită va fi construirea unor grupuri sanitare în cadrul obiectivului turistic “Cuptoarele Dacice” din Medieșu Aurit, unde atât arhitectura cât și materialele vor respecta arhitectura dacică.

Programul de reabilitare și modernizare este coordonat de Muzeul Județean Satu Mare și beneficiază de o finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Cele trei obiective sus-amintite au fost alese prin prisma numărului mare de turiști care le vizitează.

„Acest proiect nu se referă doar la reabilitarea obiectivelor turistice ci și la modernizarea lor. Când vorbim despre modernizare nu ne referim la structura clădirii, ci la amenajarea de utilități precum alimentarea cu apă sau grupuri sanitare pentru turiști. Totodată, se va ține cont de necesitatea ca noile clădiri să nu afecteze cu nimic autenticitatea acestor obiective” ne-a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

Spre exemplul, la Medieșul Aurit, pentru a se păstra atmosfera dacică, grupurile sanitare vor fi construite din piatră, respectând arhitectura vechilor daci. Tot aici va construit și un amfiteatru în stil dacic. O problemă mai deosebită o reprezintă Casa Mamorială Ady Endre, unde se impun intervenții urgente, din cauza unor încercări mai vechi de reabilitare. Mai exact, acoperișul original a fost înlocuit cu unul din cărămidă, iar din cauza greutății acestuia pereții casei au început să cedeze. Rebilitarea acestor case memoriale face parte din proiectul „Cul-tour -Realizarea, extinderea şi reabilitarea obiectivelor muzeale din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg în contextul turismului cultural transfrontalier”. Pentru intervenții la toate cele trei obiective sătmărene vor fi necesari aproximativ 160.000 de euro.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu