Taxă pe uitare la Biblioteca Județeană

Pentru fiecare zi de întârziere se aplică o sancțiune de 0, 10 lei/carte

Sătmărenii încep să simtă efectele hotărârii de penalizare a celor care întârzie returnarea cărților către Biblioteca Județeană. Cei care au plecat în concedii fără a-și returna cărțile au acum surpriza de a constata că trebuie să plătească o taxă de penalizare pentru zilele de întârziere.

După impunerea așa-numitei taxe pentru botoșei, aplicată la Spitalul Județean, hotărârea 98/2013 a Consiliului Județean Satu Mare atentează din nou la buzunarele sătmărenilor. Hotărârea  stipulează că pentru fiecare zi de întârziere se aplică o sancțiune de 0, 10 lei/carte. Astfel, dacă ținem cont că cititorii împrumută în medie 3 cărți, observăm că pentru o lună de întârziere aceștia sunt nevoiți să plătească penalizări în valoare de aproape 10 lei. Suma nu este deloc mare, iar plata ei poate fi evitată simplu, prin respectarea regulilor de bun simț. Pentru cei care pierd sau distrug documentele împrumutate sancțiunile sunt extrem de severe. Acestea pot atinge de cinci ori valoarea documentului în sine.

Hotărârea de aplicare de sancțiuni pentru aceste întârzieri a fost luată la finele lunii aprilie și aplicată începând cu luna iunie. Deși prevederile hotărârii CJ sunt conforme cu cele ale Legii Bibliotecilor, momentul ales pentru aplicarea ei contravine unuia dintre articolele legii sus-amintite. Este vorba despre aliniatul 3 al articolului 67. Aici se prevede că sancțiunile despre care s-a făcut referire în acest articol „se stabilesc și se fac publice la începutul anului”. Chestionat cu privire la acest aspect, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a declarat că în momentul în care a fost aprobată această hotărâre au fost consultate toate departamentele și instituțiile abilitate. ”Abia după ce am primit girul lor am propus votarea acestei hotărâri”, a precizat Ștef. Ilegală sau nu, această hotărâre îi va surprinde pe mulți sătmăreni care au întârzieri mai mari de două luni și care nu au trecut pragul Bibliotecii în tot acest interval de timp.

O altă taxă introdusă recent la Biblioteca Județeană este cea pentru eliberarea legitimațiilor. „Inițial, Consiliul Județean a propus ca taxa de eliberare a permisului pentru bibliotecă să fie de 20 de lei, dar conducerea bibliotecii a insistat să fie redusă la numai 2 lei. Credem că taxa propusă inițial ar fi descurajat mulți iubitori de lectură”, a declarat Paula Horotan, purtător de cuvânt al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu