Sute de felinare au luminat bulevardele Sătmarului

Parada Felinarelor, organizată în centrul municipiului Satu Mare, în memoria Sf. Martin

În pofida dimensiunilor ei, Calvaria s-a dovedit, joi seara, a fi o biserică neîncăpătoare pentru cei aproximativ 600 de copii, împreună cu părinții lor, veniți să-l celebreze pe Sfântul Martin. Este cea de-a XII-a ediție la care copii comunității svăbești din Satu Mare, și nu numai, confecționeză felinare pe  care mai apoi le aprind în memoria Sfântului Martin.

Manifestarea  a început și s-a încheiat la biserica Calvaria, din centrul municipiului Satu Mare. În acest lăcaș de cult copiilor le-a fost prezentată povestea vieții Sfântului Martin, ca modalitate de a-i educa pe cei mici în spiritul toleranței și ajutării aproapelui. Este de menționat faptul că, deși promotorii acestui gen de manifestare sunt membrii comunității svăbești, precum și majoritatea participanților, întregul ceremonial s-a desfășurat în trei limbi, respectiv germană, română și maghiară.

A urmat tradiționala paradă a felinarelor, în care cei aproximativ 600 de copii, însoțiți de părinți educatoare și învățătoare, au pornit într-un marș prin centrul urbei, acompaniați de sunetele fanfarei svabești. După aceasta, întrega procesiune s-a întors la biserica Calvaria, unde s-au intonat o serie de cântece, în limba germană, dedicate Sfântului Martin. Scopul acestui tip de celebrare nu a fost doar acela de a-i educa pe copii în spiritul filantropiei ci a avut și un caracter practic.

Mai exact, toți copii au cumpărat lumânările pentru felinarele lor de la voluntarii Liceului Johann Ettinger și ai Organizației Gemeinsam, întreaga sumă colectată fiind donată Organizației Caritas, pentru ajutarea copiilor cu dizabilități.

Distribuie:

Postaţi un comentariu