STUDIU. Aproape 80% dintre liceenii sătmăreni consumă alcool

13 % dintre adolescenţii din Satu Mare au recunoscut că au ajuns în stare de ebrietate chiar și de cinci ori în ultimele 30 de zile / Sursa foto: sobercollege.com

Un studiu aplicat în rândul adolescenților sătmăreni relevă o situație cel puțin îngrijorătoare. 78%  dintre adolescenții din Satu Mare s-au declarat consumatori de alcool. Dintre aceștia, aproximativ 13 procente au recunoscut că au ajuns în stare de ebrietate chiar și de cinci ori în ultimele 30 de zile.

Studiul realizat de “Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare” relevă o situație alarmantă a consumului de alcool în rândul minorilor, pe lângă problema consumului de etnobotanice, relatată de Transilvania Reporter în numerele anterioare. Astfel, un procent de 19, 3% dintre adolescenții consumatori de droguri sunt elevi de clasa a IX-a. O altă concluzie a studiului, una care privește consumul de alcool în funcție de sex, arată un raport de 3 la 1 în favoarea băieților.

Chestionați cu privire la probabilitatea producerii unor incidente asociate consumului de alcool, 62, 5 dintre repondenți au apreciat că un conflict cu părinți ar fi cel mai probabil. Totodată 43% dintre elevi au catalogat consumul de alcool ca o probabilă consecință pentru diminuarea performanțelor școlare. Un rezultat oarecum neașteptat al statisticii în cauză este acela care infirmă ipoteza conform căreia tinerii care locuiesc singuri sau în internat sunt mai predispuți la consumul de alcool. Concluzia finală a studiului celor de la CPECA Satu Mare este că „măsurile și intervențiile de prevenire a consumului de alcool trebuie să fie orientate prioritar pe îmbunătățirea abilităților sociale de face față presiunilor exercitate de grup, abilităților de comunicare și relaționare”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu