Spitalele sătmărene au primit zero lei la rectificare

Rectificarea bugetară aduce vești proaste spitalelor

Aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, rectificarea bugetară pentru Sănătate vine cu veşti proaste pentru spitale. Acestea nu vor primi niciun leu, conducerea fiecăruia fiind obligate să se încadreze în bugetele contractate până acum.

Georgeta Pop, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare spune că la nivel naţional, suma aprobată prin rectificare pentru Sănătate se cifrează la 1 miliard lei, dar deocamdată nu se ştie cât va fi repartizat judeţului nostru. Singura certitudine, aşa cum s-a menţionat cu prilejul videoconferinţei dinaintea aprobării rectificării, susţinută de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este că spitalele au obligaţia să se încadreze în bugetele contractate până acum, cu menţiunea că funcţionarea acestora până la sfârşitul anului va fi asigurată din fondurile de rezervă ale CJAS, respectiv CNAS.

Pentru a contrabalansa lipsa fondurilor suplimentare care au fost aşteptate prin rectificarea bugetară, până în 15 august, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, la nivelul prefecturilor vor fi centralizate planurile de reducere a cheltuielilor întocmite de fiecare unitate spitalicească, ceea ce înseamnă că fiecare spital din judeţul Satu Mare va trebui să taie din banii alocaţi pentru diverse domenii de funcţionare, fiind exclusă doar reducerea cheltuielilor pentru personal. Dacă pentru spitale rectificarea bugetară vine cu veşti rele, situaţia este diferită în cazul farmaciilor. Preşedinta CJAS Satu Mare afirmă că începând cu 1 august către famacii vor fi efectuate plăţi pentru consumurile din două luni, din care una din anul în curs, iar cealaltă din anul trecut, reprezentând restanţele neachitate în 2012.

Distribuie:

Postaţi un comentariu