Sătmărenii au hipertensiune arterială şi sunt obezi sau supraponderali

Rezultatele au fost prezentate vineri, într-o conferinţă de presă

Peste 36% dintre sătmărenii care s-au prezentat joi la acţiunea de determinare gratuită a glicemiei, au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, iar în cazul a peste 60% s-a stabilit că sunt supraponderali şi obezi. Vineri, într-o conferinţă de presă, medicul Szilagyi Iosif, şeful Centrului Diabetic Judeţean Satu Mare a afirmat că numărul sătmărenilor care au venit la Casa de Cultură a Sindicatelor să-şi testeze gratuit valorile glicemiei, a fost mai mic în acest an faţă de anii anteriori, la fel ca şi cel al persoanelor diagnosticate ca având diabet.

“S-au prezentat 660 de persoane, din care 11 au fost identificate pe loc ca având diabet zaharat şi îndrumate către Centrul Diabetic Judeţean, iar peste 200 au fost îndrumate pentru investigaţii suplimentare şi vor efectua testul de rezistenţă la glucoză pentru a se stabili dacă au diabet sau dacă sunt predispuşi”, a declarat medicul Szilagyi Iosif.

Cu prilejul acţiunii de joi, pe lângă mâsurarea glicemiei şi tensiunii arteriale, au fost efectuate testări oftalmologice şi neurologice, precum şi în vederea identificării cazurilor care pot fi incluse în grupa de risc a afecţiunilor cardiovasculare. Sătmărenii identificaţi cu astfel de afecţiuni vor fi monitorizaţi timp de 12 luni de medicii de familie.

La conferinţa de presă au mai fost prezenţi Ioan Trifu, preşedintele fondator al Lions Club Someş Satu Mare, şi Claudiu Figula, preşedinte actual. Ei au precizat că la iniţiativa Clubului Lions, în prima jumătate a lunii decembrie va fi efectuat un screening cu privire la diabet la Liceul Hamm Janos, iar în cea de-a doua jumătate a lunii, la Tăşnad va avea loc o tabără pentru copiii diabetici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu