Samfest: la mâna sponsorilor care nu există

Organizarea celor două festivaluri internaționale de muzică rock și jazz din Satu Mare, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iulie, se află sub semnul întrebării. Organizatorii acuză autoritățile locale că nu vor să acorde întreaga sumă necesară pentru organizare, pe când edilii municipiului spun că nu este posibil ca astfel de evenimente să fie organizate doar din fonduri de la bugetul local. Viceprimarul Marcela Papici le cere organizatorilor un proiect concret și atragerea de sponsori.

 

Primăria nu vrea să acorde finanţarea

Festivalurile Samfest Jazz şi Samfest Rock au avut loc în fiecare vară, începând cu anul 2005, Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” fiind principalul organizator al acestor evenimente. Este foarte posibil ca cele două festivaluri să fie anulate, în urma deciziei consilierilor locali de a nu acorda finanţarea solicitată. Potrivit directorului Centrului Cultural G.M Zamfirescu, Gheorghe Molnar, autoritățile locale au promis inițial un suport material în valoare de 140.000 de lei pentru ambele concerte. În ciuda acestui lucru, în ultima ședință a Consiliului Local Satu Mare, proiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi. „În 2012 suma alocată pentru organizarea acestor evenimente a fost de 300.000 de lei, o sumă mică pentru evenimente de asemenea amploare cu invitați dinafară. Totuși, am reușit cu bani puțini să organizăm spectacole care au avut un mare succes. Ne pare rău că anul acesta nu vom primi nici măcar un leu pentru organizare, cu toate că am avut promisiuni din partea conducerii Primăriei“, a declarat Gheorghe Molnar, directorul Centrului Cultural G.M. Zamfirescu.

 

În schimb, autoritățile locale susțin că subiectul nu a fost închis. Viceprimarul Marcela Papici a declarat că Primăria dorește să susțină organizarea evenimentelor, doar că nu cu întreaga sumă, mai ales că cele două evenimente ar costa circa 100.000 de euro. „Nu mi se pare normal ca evenimentele să fie organizate integral din banii Primăriei. Normal ar fi ca Primăria să fie co-finanțator, așa cum este și în alte proiecte. Nu avem bugetul necesar pentru a finanța integral toate evenimentele“, a declarat viceprimarul Marcela Papici. Potrivit acesteia, există o persoană din afara sistemului care s-a anunțat că ar fi interesată de întocmirea unui proiect concret în acest sens. Data limită pentru depunerea acestuia este 18 iulie.

 

Trupe răsunătoare la Samfest-uri

De-a lungul anilor, pe scena Samfest Rock au urcat nume mari ca Al di Meola, Lake of Tears, Pain, Crematory, Bonfire, Korpiklaani și multe altele. După succesul din 2011, când 22 trupe au cântat timp de trei zile de după-masa până a doua zi dimineaţa, pagina Metalhead.ro, cea mai accesată pagină de rock din România, a numit Satu Mare capitala muzicii rock din Transilvania. În 2012, au participat la festival 14 trupe rock din România, Serbia-Ungaria, Suedia şi Germania.

 

Prezentatorul festivalului Samfest Jazz de anul trecut a fost celebrul realizator al emisiunii “Unora le place jazz-ul”, Florian Lungu. De asemenea, festivalul din anul precedent a adus la Satu Mare nume grele ale jazz-ului mondial. Pianistul polonez Leszek Mozdzer, despre care publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a afirmat că este “unul dintre cei mai mari virtuozi ai pianului, pe care-l putem denumi realmente o stea a Estului”, i-a încântat pe spectatori prin folosirea unor instrumente inedite la pian.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu