Reorganizarea Poștei lasă țăranii fără pensii

Sursa foto: botosaninecenzurat.ro

Problemele cu care se confruntă Poșta Română lasă o mulțime de țărani fără pensii. La Tiream, în județul Satu Mare, poștașii au dat dovadă de o solidaritate mai rar întâlnită în ziua de azi. Din cei trei poștași din comună, conducerea Poștei Române a decis că trebuie să rămână unul singur. Dar, aceștia au decis să plece cu toții și au lăsat Tireamul fără poștaș. Tireamul nu este singura comună din județ fără poștași, o situație similară fiind și în Cămârzana. În ultima lună, Oficiul Județean Satu Mare a concediat 76 din cei 350 de angajați. Probleme sunt și în județul Maramureș, unde au fost puși pe liber 80 de factori poştali şi oficianţi.

SATU MARE/ Demisii din solidaritate

La mijlocul lunii septembrie, cei trei poștași din comuna Tiream au fost anunțați că îi paște restructurarea. Conducerea Poștei Române a decis că doi dintre ei trebuie să fie dați afară. Dar, poștașii din Tiream au decis să plece toți și au pus pe masa directoarei Nicoleta Cristea demisiile lor. La Ghișeul Tiream al Poștei Române erau angajate trei persoane: diriginta Tunde Trunc și factorii poștali Ibolya Emely și Călin Idrea. După reorganizare, în comună a mai fost păstrat un singur post de factor poștal. Preavizul a expirat luni, iar de atunci comuna nu mai are poștași. Oficiul Județean a organizat în grabă un concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Nici nu e de mirare că nu au fost doritori, salariul oferit era de doar 800 de lei, prea mic pentru a mărșălui zilnic zeci de km prin comună.

Tireamul are doar cu puțin peste 2.000 de locuitori, dar este o comună foarte întinsă. Unul din cei trei poștași demisionari, Călin Indrea, spune că zilnic făcea pe jos până la 20 de km. Cu doi copii minori acasă, Călin Indrea a ales să-și dea demisia, chiar dacă riscă să nu-și găseacă prea repede un nou loc de muncă.

„Responsabilitatea era foarte mare, iar salariul era de doar 800 de lei. Când duceam pensiile, mergeam singur, pe jos, prin câmp patru kilometri. Aveam la mine și peste 20.000 de lei, oricine putea sa-mi dea în cap și să-mi ia banii, nu aveam niciun ajutor”, spune Călin Indrea.

Cum Tireamul a rămas fără poștași, sătenii nu au mai primit pensiile sau alocațiile. Ei au rămas și cu facturile neplătite la utilități, pe care le achitau tot la poștași.

Directorul Oficiului Județean Satu Mare al Poștei Române, Natalia Cristea, spune că până la angajarea unui nou poștaș, va apela la ajutorul primarului comunei pentru a împărți pensiile sau va tirmite un poștaș de la Carei sau Satu Mare.

Maramureş/ Poştaşul nu sună întotdeauna de două ori

Celebrul film „Poştaşul sună întotdeauna de două ori” nu mai are aplicabilitate în Maramureş de aproximativ zece zile, de când au expirat preavizele angajaţilor din cele 12 subunităţi poştale din judeţ, care au rămas fără personal în urma reorganizării. La nivelul judeţului Maramureş, reorganizarea din cadrul Poştei Române a adus după sine 80 de factori poştali şi oficianţi puşi pe liber sau care au ales să plece, din aproximativ 600 de angajaţi. Un oficiu poştal din Municipiul Baia Mare a fost închis iar câteva agenţii poştale din localităţile rurale ale judeţului funcţionează deja acasă la poştaşi.

Cu toate să pe data de 15 octombrie, la nivelul judeţului a fost organizat concurs pentru ocuparea posturilor rămase vacante, nu s-au prezentat foarte mulţi amatori. Astfel, mai sunt localităţi în judeţ care au rămas fără agenţie poştală cum ar fi Recea sau Cupşeni.

„De aproximativ zece zile a început nebunia, când s-au terminat preavizele. La oraş încă este cum este, dar în mediul rural este jale. În localităţile din apropierea Băii Mari s-au dus angajaţi din oraş la fiecare două sau trei zile ca să împartă corespondenţa sau pensiile. Acum este încă în regulă, dar se anunţă o iarnă destul de grea şi va fi foarte dificil. Oamenii se vor revolta împotriva întârzierilor cu care primesc facturile, corespondenţa sau pensiile”, a precizat unul dintre angajaţii Oficiului Judeţean de Poştă Maramureş.

[stextbox id=”custom” caption=”Poștașul din Hurezu s-a sinucis”]
În urmă cu o lună, măcinat de problemele de la serviciu, un poştaş din judeţul Satu Mare n-a mai ţinut cont că are doi copii şi şi-a pus capăt zilelor. Soţia a fost cea care i-a găsit trupul neînsufleţit într-o anexă a casei lor din satul Hurezu Mare, dar era prea târziu ca omul să mai poată fi salvat. Apropiaţii spun că bărbatul în vârstă de 50 de ani acceptase să lucreze mai puţine ore, pe un salariu mai mic, ca să nu fie dat afară la recentele restructurări. Se descurca însă tot mai greu cu banii şi se temea în continuare că va rămâne fără loc de muncă, aşa că necazurile l-au copleşit.

[/stextbox]

Ciprian Fabian, Anca Miklos
 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. sofia says:

    Trist dar adevarat! Jale mare in posta!

  2. ana says:

    Din pacate asa o restructurare de nota 10 a facut administratia CNPR impreuna cu sindicatul!!! I-a aranjat cum se spune ,si pe salariatii concediati care inca nu stiu nici acum ce vor lua si implicit pe clientii Postei Romane…..

Postaţi un comentariu