Recensămânul maidanezilor. Primăria a trimis polițiștii locali să facă treaba hingherilor

În Satu Mare, ultimele trei zile au fost prinși doar 23 de maidanezi

            Nemulțumit de randamentul firmei de ecarisaj, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a pus Poliția Locală pe urmele câinilor maidanezi. Echipe mixte de polițiști locali și hingheri au misiunea de a purica zonele cunoscute ca fiind preferate de câinii fără stăpân. Cu toate acestea, în ultimele trei zile au fost prinși doar 23 de maidanezi, din zona ștrandului, a gropii de gunoi, a pistei de biciclete de pe digul Someșului și a blocurilor de pe strada Ostrovului. Viceprimarul Radu Roca a declarat că în adăpostul din Satu Mare sunt în prezent 350 de maidanezi, în condițile în care adăpostul are capacitatea de a caza 400 de câini. În ultima lună nu a fost eutanasiat niciun maidanez, iar acum autoritățile așteaptă intrarea în vigoare a noii legi pentru a lua măsuri. Primăria Satu Mare cheltuieşte lunar aproximativ 18.000 de lei pentru prinderea şi uciderea câinilor comunitari din municipiu. Firma de ecarisaj facturează 51 de lei pentru capturarea şi transportul unui câine, 8 lei pentru examenul clinic și  91 de lei eutanasierea.

            Pista de biciclete de pe digul Someșului este locul cel mai periculos din municipiul Satu Mare, haite de maidanezi atacându-i zilnic pe bicicliști. La începutul anului trecut, aici o femeie de 71 de ani din Satu Mare a murit sfâșiată de câinii vagabonzi. Femeia a murit în urma șocului hemoragic provocat de mușcăturile câinilor, fiind desfigurată de animalele înfometate. Cu toate acestea, după mai bine de un an zona nu a fost încă curățată și a rămas cea mai periculoasă din oraș. Maidanezii continuă să bântuie în zonă, numărul lor crescând de la lună la lună. Numai în acest an, potrivit evidenţelor Spitalului Judeţean Satu Mare, 378 de personae muşcate de câini au fost înregistrate la Secţia de Boli Contagioase.

Primarii fug de responsabilitate

Reprezentanta Asociaţiei „Free Life” din Satu Mare, Carmen Frăţilă, se împotrivește eutnasierii maidanezilor, militând pentru sterilizarea lor.

“Toţi acuză ONG-urile, ne acuză pe noi că lăsăm câinii fără stăpâni pe stradă. Din contră, noi îi adunăm şi avem grijă de ei. În prezent avem în custodie sute de câini dar fără sprijinul populaţiei nu vom rezolva această problemă. Sunt oameni care nu înţeleg şi aruncă căţeii de care nu au nevoie pe stradă. Sterilizarea ar fi o soluţie deoarece astfel s-ar reduce numărul câinilor vagabonzi de pe străzile oraşului”, spune Carmen Frăţilă.

Deputatul Gabor Kereskenyi, fost viceprimar al municipiului Satu Mare, nu crede că noua lege va rezolva problema maidanezilor.

“Acum doar scad termenele în care un câine poate fi eutanasiat, dar primăriile aveau și până acum această metodă la îndemână. Doar că vocea ONG-urilor pentru protecția animalelor a fost până acum mai puternică. A fost, din păcate, nevoie de producerea unei tragedii pentru ca tema să devină fierbinte”,  spune deputatul Gabor Kereskenyi.

Acesta crede că firmele de ecarisaj sunt mai interesate ca maidanezii să se întoarcă pe stradă, câștigând mai bine din capturarea lor. Totodată, deputatul crede că primarii au fugit până acum de responsabilitate, fiindu-le frică să ia decizii radicale.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Fundatia VIER PFOTEN este o ogranizatie de crima organizata care ne vor copiii morti . Nenorocitii astia traiesc pe spatele maidanezilor din donati uriase si prosteste toti zoofilii din romania . Primaria sa faca bine sa trimita hungherii la adunat de maidanezi sa-i eutanasieze pe toti sa nu scape nici un caine maidanez ca sunt satul pana in git si de caini si de zoofili cretini .

Postaţi un comentariu