Proiecte de peste 430 milioane euro pentru Zona Metropolitană

Peste 190 de fişe pentru proiecte au fost depuse de către primarii a 21 de localităţi care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare. Managerul general Gheorghe Rentea afirmă că până acum valoarea proiectelor pentru care primarii doresc să obţină finanţare se ridică la peste 430 milioane euro, cele mai multe fiind întocmite pentru infrastructură.

“Avem 191 de fişe de proiecte întocmite de la 21 de primării.   Suma proiectele pe care primarii doresc să le implementeze în viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020 se ridică la peste 430 milioane euro” – afirmă Gheorghe Rentea.

În cadrul întâlnirilor cu primarii localităţilor care fac parte din Zona Metropolitană, prevăzute pentru această săptămână, vor  fi expuse Planul Integrat de Dezvoltare şi viitoarea strategie, menite să atragă fondurile europene. Managerul general Gheorghe Rentea declară:  “Primarilor dorim să le transmitem o viitoare strategie deoarece le-am analizat atât pe cea naţională cât şi pe cea europeană, avem deja creionat un Plan Integrat de Dezvoltare şi toate acestea vrem să vină în sprijinul judeţului. Şi Consiliul Judeţean a acţionat în vederea întocmirii unui Plan Integrat de Dezvoltare. Cele două Planuri Integrate de Dezvoltare vor fi prezentate primarilor deoarece până la urmă este vorba despre bani pentru judeţ, atât prin Consiliul Judeţean cât şi prin Asociaţia de Dezvoltare Zona Metropolitană”.

Managerul general Gheorghe Rentea afirmă că un pas important îl reprezintă apariţia în consultare publică a strategiei Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest a unora dintre axele prioritare, între care şi aceea pentru infrastructură. El mai spune că fondurile prevăzute la nivel naţional pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 se cifrează la  circa 20  miliarde euro, sumă care, în funcţie de proiectele depuse şi strategia naţională, va fi repartizată regiunilor.

La Satu Mare, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană a fost constituită în luna aprilie a.c., aceasta urmând să cuprindă 26 de unităţi administrativ teritoriale şi peste 240.000 de locuitori.

Distribuie:

Postaţi un comentariu