Primarii din Codru nu au depus niciun proiect pentru dezvoltarea satelor

Micro-regiunea someş-Codru cuprinde comunele Medieşu Aurit, Apa, Culciu, Valea Vinului, Crucişor, Homoroade şi Bârsau / Sursa foto: galsomescodru.ro

Trei zile au mai rămas până la închiderea actualei sesiuni de finanțare în cadrul programului Leader 2007- 2013 prin care sunt alocate fonduri europene pentru proiecte de investiții în mediul rural. Toți cei interesați mai au o șansă de a-și înființa sau chiar dezvolta o afacere prin intermediul proiectelor care pot fi depuse la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Microregiunea Someș-Codru din județul Satu Mare până în 23 august. Dacă tinerii fermieri au profitat din plin de fonduri, nu același lucru se poate spune despre autorități, care nu au depus nici măcar un proiect în primele sesiuni. Din acest motiv, perioada de depunere aferentă primei sesiuni de cereri de proiecte pentru cele două măsuri s-a prelungit până pe 23 august.

„Am prelungit cu câteva zile perioada de depunere a proiectelor pe aceste măsuri pentru că nu s-a depus nici măcar nu proiect“, a declarat Adrian Bratosin, director GAL Microregiunea Someș- Codru.

Măsurile pentru care există bani disponibili sunt 41.312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” și 41.322  „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. Pentru măsura 41.312 suma alocată este  400.000 euro, iar pentru măsura 41.322, suma alocată este de 600.000 euro. Beneficiarii eligibili sunt comunele, prin reprezentanții lor legali, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), ONG-uri, așezămintele culturale și instituțiile de cult dar și persoanele fizice și juridice care dețin în proprietate sau administrează obiective de patrimoniu cultural sau natural de interes local și care aplică pentru protejarea patrimoniului cultural de interes local și natural din spațiul rural.

Tinerilor din Satu Mare pare să le surâdă ideea de a se retrage la țară și de a-și ridica acolo propria fermă. Potrivit managerilor Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din județul Satu Mare, tinerii fermieri sunt primii care epuizează fondurile existente pe proiecte europene pentru instalarea tinerilor fermieri, cel puțin în Țara Oașului. De această dată, două proiecte pe acest segment au fost aplicate și pe zona Someș- Codru, cu toate că Grupul de Acțiune Locală de aici este abia la început. Pentru măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost aplicate două proiecte, pe măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice” tot două proiecte și un proiect  pe măsura 112 „Modernizarea exploatațiilor agricole”. Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte este 23 august 2013, ora 12:00.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu