Premieră în județul Satu Mare. Prima condamnare pentru fraudă cu fonduri europene

Ioan Marchiș a fost comdamnat la un an și șase luni cu suspendare/ Sursa foto: adevarul.ro

Fostul director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, Ioan Marchiș, a fost condamnat la un an si șase luni de închisoare de Curtea de Apel Oradea pentru că a obținut ilegal o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană pentru ferma sa de vaci. Instanța a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.

Ioan Marchiș a declarat recurs imediat după aflarea deciziei Curții de Apel. Aceasta este prima condamnare pronunțată pentru o fraudă cu fonduri europene din județul Satu Mare.

Ioan Marchiș a fost acuzat de DNA de înşelăciune, fals în inscrisuri sub semnătură privată şi folosire sau prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

Ioan Marchiș, în prezent avocat în cadrul Baroului Sălaj, a fost acuzat că în iunie 2005, prin intermediul firmei Com Adrianca SRL, a încheiat un contract de finanţare din fonduri SAPARD pentru proiectul „Modernizare fermă de bovine în localitatea Doba”, obţinând ilegal o finanțare nerambursabilă de 47.287 lei. Marchiş, pe vremea respectivă era atât adminstrator la firma respectivă, cât şi director la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în derularea proiectului Marchiş a implicat mai multe societăţi comerciale, unde a fost sau este acţionar sau administrator, dar şi persoane apropiate din anturajul său, cu ajutorul cărora a reuşit să creeze un circuit financiar prin care a întocmit o serie de facturi şi alte documente de plată.

În timpul procesului, fostul director regional al SAPARD a negat toate acuzaţiile aduse la adresa lui de procurori şi a spus că nu a făcut niciun abuz. „Este falsă acuzarea. În primul rând, când am accesat acele fonduri europene prin SAPARD, eu nu am fost adminstrator la firma respectivă, ci asociat unic. În perioada în care am ocupat funcţia de director SAPARD, am delegat-o pe fosta mea soţie în funcţia de adminstrator. În al doilea rând, înainte să depun cerere pentru fondurile respective, am avut acordul forului superior al SAPARD Bucureşti”, a spus Ioan Marchiş.

Curtea de Apel Oradea l-a obligat pe Ioan Machiș la plata sumei de 47.287 lei cu titlul de despăgubiri şi a sumei de 61.700 lei, majorări de întârziere , către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. nelu gi says:

  e clar ca justitia a invins de data asta, marchis merita totusi 1 an si 6 luni cu executare..

 2. satmarean says:

  nelu gi, marchis merita mult mai mult.

 3. gigi says:

  Acest individ a scapat foarte usor si cu o pedeapsa foarte mica.
  Era pe acele vremuri cind facea “afacerea” de o aroganta si o obraznicie nemai pomenita.
  Pacat ca nu a fost condamnat macar cu executare!!

Postaţi un comentariu