Președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef, audiat la DNA

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare / Sursa foto: jurnaluldenordvest.ro

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, liberalul Adrian Ştef, a fost audiat marți la DNA București.  La ieșire, acesta a declarat  că a fost audiat în urma denunțului făcut de senatorul Valer Marian în cazul referendumului și nu în cazul deputatului Ovidiu Silaghi, cumnatul său, cercetat de DNA pentru trafic de influență. Adrian Ștef a fost audiat în calitate de martor și a stat în sediul Direcției Naționale Anticorupție aproximativ 20 de minute.

Numele lui Adrian Ștef apare și în dosarul în care fostul ministru al Transporturilor este acuzat de trafic de influență în formă continuată. Silaghi ar fi primit o mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în acest moment după gratii. DNA susține că, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către Blue Air, compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Potrivit procurorilor DNA, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și pentru că plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Trafic de influență pentru cumnatul Ștef

Potrivit declarațiilor date de omul de afaceri Nelu Iordache în fața procurorilor DNA, Adrian Ștef a fost susținut puternic de fostul ministru în campania pentru șefia Consiliului Județean. “În urma discuţiilor pe care le-am avut la acel moment cu ministrul Silaghi, a rezultat că pentru a avea linişte în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către R SRL (Romstrade – n.r.) de către CNADNR trebuia să deschid rute aviatice noi cu firma B A T A SA, care să lege oraşul Satu Mare de Europa. Mi-a spus atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui (cumnatul său – nr.) , al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior, a şi obţinut această funcţie. Personal am perceput această solicitare ca un şantaj şi o cumpărare a liniştii în ceea ce priveşte încasarea banilor de la CNADNR, deoarece încă de la început ştiam că efectuarea unor curse de la Satu Mare îmi va aduce o pierdere majoră lunară. Cu toate acestea, am fost de acord pentru că nu aveam ce să fac”, ar fi declarat Nelu Iordache procurorilor, conform referatului DNA publicat de presa centrală.

 

Ștef anunța victorios zborurile Blue Air

Omul de afaceri Nelu Iordache a precizat în declarațiile date procurorilor DNA că deschizând cursele spre Veneția și Torina pierdea 250.000 de euro lunar. Cursele au fost deschise în 4 iunie 2012 și desființate la scurt timp după alegeri, în 16 august.

În 31 mai 2012, Adrian Ștef, pe atunci vicepreședinte al CJ Satu Mare, anunța pe blogul personal că ”În câteva zile decolăm spre Veneția și Torino de pe Aeroportul Satu Mare!”

”Astăzi, la Consiliul Județean am avut o întâlnire cu reprezentanții Blue Air, companie care din 4 iunie 2012 operează de pe Aeroportul Satu Mare către Torino și Veneția (…)   Vorbim până la urmă de legături cu Veneția și Torino, legături directe care sunt de folos nu doar celor care merg spre Italia ca turiști, ci și oamenilor de afaceri. Luni și miercuri aeronava decolează de pe aeroportul din Satu Mare spre Veneția, iar marți și joi spre Torino. Și, așa cum spunea și reprezentantul companiei de zbor Blue Air la Satu Mare, destinațiile nu s-au ales la întâmplare, ci au existat studii din care a reieșit foarte clar că în zona Veneției muncesc și locuiesc peste 150 de mii de români și la fel e și în zona orașului Torino”, scria Ștef pe blog.

În timpul campaniei electorale din 2012, presa locală a publicat programul de dezvoltare a județului Satu Mare pe care Adrian Ștef l-a propus în calitate de candidat la șefia Consiliului Județean, în care își asuma meritele dezvoltării activității Aeroportului Satu Mare și arăta că rămâne interesat de proiectele legate de acesta: “În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef a avut în jurisdicţie administrarea Aeroportului Satu Mare. Dacă în 2007 numărul total de călători pe aeronave era de 6.500, în 2011 s-a ajuns printr-o aplicată şi continuă implicare la un trafic de aproape 23.000 de călători. În vara lui 2011 am reuşit ca de pe Aeroportul din Satu Mare să opereze zboruri charter turistice cu destinaţia Antalya – Turcia, iar anul acesta, începând de luni, 4 iunie, operează chartere spre Italia – Torino şi Veneţia.”. Cursele spre Torino și Veneția au fost anulate începând cu data de 16 august 2012 din cauza numărului redus de pasageri, la două luni după ce Adrian Ștef a câștigat funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare.

Adrian Ștef a declarat marți la ieșirea de la DNA că Aeroportul din Satu Mare este cel mai modern din țară, că zborurile internaționale de pe acest aeroport sunt profitabile și că a avut mai multe discuții și cu alți operatori aerieni. Despre Remus Șpan și Ovidiu Silaghi a declarat că-i cunoaște, ambii fiind din zonă. Întrebat dacă fostul ministru Silaghi are acasă aparat de bruiere a semnalului telefonic, cumnatul lui  Ștef a susținut că nu știe cum arată un asemenea aparat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu