Portul popular oșenesc, în expoziție la Muzeul Țării Oașului

Expoziţiile pot fi vizitate la galeria de artă „Dr. Mihai Pop” din Negrești-Oaș

Două expoziţii noi marchează intrarea în actualul sezon de vizitare la Muzeul Ţării Oaşului: o expoziţie retrospectivă a pictorului Ion Ţânţaş şi o expoziţie de etnografie a Ţării Oaşului, devenită în ultimii cinci ani tradiţională.

Prima expoziţie reprezintă o retrospectivă a pictorului Ion Ţânţaş (1909 – 1973), organizată  la patru decenii de la dispariţia sa. Au fost selectate 54 de piese reprezentative (pictură în ulei şi grafică). Pentru prima dată au fost expuse  şi două piese de mobilier, restaurate cu acest prilej: masa de scris care a aparţinut tatălui pictorului, cantorul învăţător din satul Tur, Vasile Ţânţaş şi un scaun „de tip roman”, care a existat în ultimele două decenii de viaţă în atelierul pictorului din Bucureşti.

Cea de-a doua expoziţie este una de etnografie a Ţării Oaşului, devenită în ultimii cinci ani tradiţională. Ediţia 2013 este dedicată portului popular oşenesc, abordat într-o altă manieră decât în cea din 2010. „De data aceasta ne-am axat pe detalii mai compexe. Pe sex, vârstă, anotimpuri. Expoziția din 2010 a fost una mai simplistă“, a declarat Remus Vârnav, director Muzeul Etnografic. Sunt expuse peste 130 de piese, cu insistenţă pe tipologia şi morfologia portului tradiţional.

Expoziţiile au fost amenajate în spaţiul generos al galeriei de artă „Dr. Mihai Pop”, curator fiind pictorul şi muzeograful Dorel Petrehuş. Expoziţiile sunt deschise zilnic între orele 8.00 – 16.00, sâmbăta între 9.00 şi 14.00. De asemenea oaspeţii oraşului Negreşti-Oaș pot vizita în această perioadă muzeul în aer liber, zilnic, inclusiv duminica, între orele 9.00 – 17.00, sâmbăta între 9.00 – 14.00.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu