Finanţiştii din Satu Mare, cei mai avuți dintre bugetarii județului

Primarul orașului Satu Mare, Dorel Coica, este depășit la capitolul venituri de mulți dintre subordonații lui.

Cine-a spus că a fi bugetar înseamnă automat că ai salariu mic şi că bugetarii câştigă mai puţin decât cei de la privat? Ei bine, nu este aşa!  Transilvania Reporter vă propune un top al celor mai bine plăţiţi bugetari, figuri publice cunoscute, din cele şase judeţe ale regiunii Transilvania de Nord. Cel mai bine plătit bugetar din Transilvania de Nord vine din Bihor şi este Gabriel Mihalache, şef Serviciu Medicină Legală. Salariul său se ridică la  suma de 17.500 lei.

La Cluj, cel mai bine plătit bugetar este un rector de universitate, la Sălaj un medic, iar la Satu Mare un şef de la Finanţe. În general, bugetarii de lux lucrează în justiţie, medicină, finanţe, regii de stat şi universităţi. Surpriza vine din faptul că nu şefii politici ai administraţiilor locale au salariile cele mai bune, ci dimpotrivă, ei sunt cam pe la coada topului.

Directori cu salarii mai mari decât primarul și președintele

Așa cum în toată țara există o mare diferență între bugetari, uriașă chiar, aceeași situație o regăsim și la nivelul bugetarilor din județul Satu Mare. Dacă șeful Serviciului  Executare Silită din cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare este posesorul unui salariu fabulos de peste 100.000 de lei pe an, președintele Consiliului Județean sau primarii se „mulțumesc“ cu o leafă de 40.000-70.000 de lei pe an. Șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale sunt adevărați bugetari de lux, câștigând, anual, peste 100.000 de lei.

În Primăria Satu Mare, primarul și viceprimarii sunt depășiți la salariu de mulți dintre directorii din subordine. Primarul Dorel Coica câștigă pe lună 4.000 de lei, iar cei doi viceprimari au salarii de  3.500 de lei. În schimb, șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale au salarii de trei ori mai mari. Veronica Frățilă, șef Serviciu Constatare, Impunere și Control, și Dan Mirel, șef Serviciu  Executare Silită, câștigă în jur de 9.100 de lei lunar. Cei doi l-au depășit până și pe șeful lor, directorul DITL, Iosif Drimuș, care are un salariu de 8.500 de lei. Soțul celei mai bine plătite bugetare din Satu Mare, Nicolae Frățilă, șef de birou în cadrul Primăriei Satu Mare, câștigă mai puțin ca nevasta, doar 6.000 de lei, dar și el e pe lista celor care câștigă mai bine ca primarul. Listă care îi cuprinde pe secretarul municipiului, Mariana Suciu, (cu un salar de 6.000 de lei), șefa Serviciului Urbanism, Veronica Pop – 4.500 de lei, și directorul Direcției de Evidență a Populației, Ionel Torja – 4.250 de lei.

Și la Consiliul Județean Satu Mare, directorii au salarii mai mari decât președintele și vicepreședinții. Ana Erica Venemozer, directorul Direcției Economice, câștigă lunar 8.000 de lei, fiind cel mai bine plătit funcționar din Consiliul Județean. Ea este urmată de secretarul județului Satu Mare, Mihaela Crasnai, care câștigă 6.000 de lei, la fel ca și directorul Direcției Juridice, Marius Mândruț. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, și vicepreședinții Mircea Govor și Rudolf Riedl, câștigă lunar 5.600 de lei, respectiv 4.600 de lei.

Salarii mari sunt și în Justiție. Președinții Tribunalului și Judecătoriei Satu Mare, Rodica Maxim Grosoș și Adrian Zbona, au salarii de 9.000 de lei pe lună.

Distribuie:

Postaţi un comentariu