Politicianul șpagă 5%. În loc să dirijeze avioanele, conservatorul Smadu șantajează primarii

Dirijorul de avioane Smadu, dirija șpăgile

Președintele PC Satu Mare, Cristinel Fănel Smadu, și-a falimentat firmele și a lasat în urma lui datorii de patru milioane de euro, dar a fost promovat director al Companiei Aeroporturile București, apoi consilier personal a ministrului Daniel Contantin, iar apoi este parașutat din nou la Aeroport în funcția de director adjunct. În loc să dirijeze avioanele, Smadu șantajează primarii din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, pentru a rezolva lucrări prietenului său Nicu Dragoș, cărora le pretindea un comision de 5% din valoarea proiectelor derulate din fonduri europene.

Datorii de 4 milioane de euro

Înainte să intre în politică, Cristinel Smadu s-a ocupat de afaceri. Născut în Motru, Smadu s-a “măritat” în Satu Mare cu fiica omului de afaceri Gheorghe Chirculescu. Acesta i-a deschis ușile pentru a intra în lumea bună a afacerilor și i-a fost o vreme și asociat. Până ce ginerele a luat-o pe topogan și l-a lăsat să-și frângă singur gâtul.

Cristinel Smadu a fost administrator și asociat la firmele Simaco Vest (specializată în comerțul cu electronice) și Citadinia (comerț cu termopane). După ce a acumulat datorii de 4 milioane de euro, a cerut insolvența celor două firme, iar partea sa a cesionat-o soției sale. Doar la bănci Cristinel Smadu datorează peste patru milioane de euro: 3, 5 milioane de euro la Intesa San Paulo Bank și 600.000 de euro la BRD. După intrarea în insolvență a celor două firme, singurul venit declarat a lui Cristinel Smadu este salariul de 5.500 de lei de la Compania Aeroporturilor București. O treime merge însă către bănci, având salariul poprit. O soluție extremă aplicată de cele două bănci, chiar dacă în ritmul acesta Smadu ar trebui să mai trăiască încă 900 de ani ca să-și plătească datoriile.

Carieră politică fulminantă

Eșecul din afaceri i-a deschis calea spre politică. Cristinel Smadu a devenit peste noapte președintele PC Satu Mare, partid care la Satu Mare nu a strâns niciodată mai mult de 100 de voturi, fie că a fost vorba de alegerile parlamentare sau de cele locale. Dar, ca partener în Alianța de Centru Dreapta, Cristinel Smadu a devenit dintr-o dată un actor important pe scena politică sătmăreană.

Ca politican, Cristinel Smadu a avut două obiective: să obțină un post la București și să-l impună pe prietenul și colegul de partid Cosmin Bota ca director al APDRP Satu Mare, dar și consilier județean. Fără a avea experiență în domeniu sau un CV care să-l recomande, Cosmin Bota a fost numit anul trecut director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. Mandatul său de director avea să fie dezastruos pentru instutiție, dar profitabil pentru el și președintele PC Satu Mare.

 

Smadu și Bota,  avansați peste noapte de liderii naționali ai PC

Smadu și Bota, avansați peste noapte de liderii naționali ai PC

Aterizare pe Aeroportul București

La rândul său, Cristinel Smadu a fost numit la sfârșitul anului trecut consilier al ministrului Transporturilor, sătmăreanul Ovidiu Silaghi, și după numai o lună surprinde întreaga țară când este desemnat director general al Companiei Aeroporturilor București. Asta deși nu-l recomanda nici pregătirea profesională și nici competențele manageriale, demonstrate din plin prin falimentul firmelor administrate de el. Ovidiu Silaghi s-a folosit de incidentul în care o studentă japoneză a fost violată şi omorâtă într-o pădure de un combinator de taxi care a acostat-o la ieşirea din terminalul Sosiri a aeroportului Henri Coandă pentru a-l demite pe directorul Cornel Poteraș și a-l numi în această funcție pe „sătmăreanul” Cristinel Fănel Smadu.

De la șefia CNAB a fost demis de Relu Fenechiu în prima zi când succesorul lui Silaghi a venit la minister. Smadu nu a stat prea multă vreme șomer, fiind recuperat de Daniel Constantin care l-a numit consilier personal la Ministerul Agriculturii. Dar Smadu tot spre aeroport a tras și după nici două luni revine la CNAB în funcția de director adjunct.

Șantaj la primari

De la București, Cristian Smadu era preocupat să-și tragă comisioane din proiectele din fonduri europene derulate prin APDRP Satu Mare și să dirijeze lucrări către SC Bill Clas SRL, firma prietenului său Nelu Dragoș. Prin amicul Cosmin Bota și chiar personal, Cristian Smadu șantaja primarii care aveau în derulare proiecte prin FEADR, amenințându-i că nu le vor elibera tranșele pentru proiecte dacă nu vor cotiza la Smadu cu 5%, iar firma amicului președintelui PC, Nicu Dragoș, nu va câștiga licitațiile sau nu va primi lucrări ca subcontractant pentru proiectele aflate deja în derulare.

Prin Cosmin Bota, Cristian Smadu i-a cerut și consultantului Zsolt Vajda să le transmită primarilor cu care avea contracte de consultanță că dacă nu plătesc ”taxa” de 5% vor avea probleme la vizitele în teren ale experților ADPDR, nu li se vor semna recepțiile și, implicit, nu li se vor deconta banii pentru proiecte.

Dosar la DNA București

Președintele PC Satu Mare a fost denunțat la DNA de un fost consilier personal a lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii, care în denunț a descris în detaliu mecanismul pus la punct de Smadu și Bota.

“În perioada august –decembrie 2012 , folosindu-se de poziția pe care o deține, prin atribuire directă a acordat lucrări prietenului său Nicolae Dragoș Vasile. Știu că în schimbul acestor favoruri, Nicolae Dragoș îi dădea diferite sume de bani din valoarea contractelor. Știu că în urma încasării unei tranșe de bani de firma domnului Nicolae Dragoș, acesta a trebuit să-i dea 85.000 de lei cu titlu de mită. Datorită poziției pe care o deține în PC Satu Mare, l-a numit pe Cosmin Bota în funcția de director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. Din această poziție, Cosmin Bota împreună cu Crstinel Smadu au început să șantajeze și să amenințe diverși administrator de firme, în special din domeniul construcțiilor ce executau lucrări finanțate prin FEADR. Șantajul consta în aceea că dacă nu returna către Smadu 5% din valoarea lucrărilor, Cosmin Bota bloca efectuarea plăților. În primăvara acestui an a trimis vorbă patronului firmei Iulia Boss din Negrești-Oaș că dacă vrea să primească suma de 2.000.000 de lei trebuie să-i dea lui Smadu suma de 100.000 de lei”, se arată în denunț.

Cristinel Smadu i-a făcut lobby și unui alt amic, Paul Smerenciuc, pentru a fi desemnat consultant pe mai multe proiecte derulate prin CRPDRP Satu Mare. Primarii care-l refuzau erau amenințați că le va fi oprită finanțarea proiectelor.

“Cosmin Bota a vorbit cu primarii din Leordina și Sarăsău spunându-le că ar fi bine să-l aleagă pe Smerenciuc consultant pentru a nu avea probleme”, se arată în denunț.

Reclamat de primarii din Maramureș șantajați care au mers în corpore în audiență la secretarul de stat Achim Irimescu, Cosmin Bota a fost demis din funcția de director CRPDRP Nord-Vest Satu Mare în urmă cu două săptămâni.

 

Cristian Smadu,  amator de senzații tari

Cristian Smadu, amator de senzații tari

[stextbox id=”custom” caption=”Vacanțe în Dubai și Hawaii”]

Cristian Smadu a făcut o pasiune pentru hainele și mașinile de lux, dar și pentru vacanțele exotice petrecute în Dubai sau Hawaii. În timpul unui sejur în Hawaii a închiriat un elicopter pentru 10.000 de dolari ca să vadă insula de la înălțime. Vara trecută, fiind funcționar la stat, și-a petrecut concediul doar la Vila 23 din Snagov, acolo unde o cameră costă pentru o noapte 170 de euro. La Snagov, Cristinel Smadu a testat și el flayboard-ul, distracția preferată a primarului Constanței, Radu Mazăre. Flaybord-ul permite ridicarea deasupra apei până la 10 metri, cu ajutorul unei perechi de clăpari şi a unei plăci, persoana aflată pe dispozitiv fiind propulsată la înălţime de un jet puternic de apă. O jumătate de oră de distracție cu flaybord-ul costă 100 de euro.

[/stextbox]

Citește ce are de spus politicianul în apărarea sa: Cristinel Smadu neagă acuzațiile de corupție

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. griga says:

  Trebuie sa stii si sa furi , ca nu e asa usor cum pare 🙂 , da cine e denuntatorul Bran?

 2. griga says:

  Domnule Fabian , Dragos defapt e Ciupac Nicolae, doar a luat numele nevestei ca sa ne pacaleasca,

  firma bill class are sediul pe Odoreului la el acasa adica.

  Te rog sa dai informatii in detaliu 🙂

 3. griga says:

  A mai era ceva

  asta e firma pe care o cautati : http://www.listafirme.ro/silber-shatz-consulting-srl-29630560/

  prin care trec spagi. de la 0 la 5eur mil in 2 ani 🙂

 4. Viorel says:

  bravo Smadule ! oare cei din familia ta, rude prin alianta cu matale, ce zic despre jmenurile astea ? o oarecare d-na magistrat (stii tu cine) ce zice oare…

 5. griga says:

  Draga redactie , va rog sa publicati (de la ORC) actionarii acestei firme cu nume de filme xxx, eu am un feeling ca e tot dragos adica ciupac,

 6. Burjan Csaba says:

  am lucrat la el la firma de termopane falimentata,la toti angajati datoreaza 4 luni de salarii si el traieste bine mersi ,doresc multa sanatate!

 7. yutzi says:

  Smadu e un oltean borat…..la gara cu el…….

 8. Gabor Dorel says:

  tare baiatu …… teapa ,teapa,teapa ……orice teapa ii un pas in fata …hai PC

 9. scarbit says:

  Lectie invatata de pe vremea impuscatului Nastase, caruia ii carau proprietarii de firme satmarene gentile cu spaga de sute de milioane direct in masinile cu geamuri fumurii, cu numere de B. Se lasa geamul jos, se cerea un nume, urmat de intrebarea “Cati?”. Altfel riscau sa falimenteze. Stie tot orasul!
  In alta ordine de idei, cand mai veniti cu stiri din astea bombastice, va rog sa faceti o minima ancheta jurnalistica, pentru a nu fi confundati cu o fituica …

 10. DB says:

  Bran Daniel, dat afara din PC pentru teapa POWER, minte cu stil pentru reducerea pedepsei pe care o va lua in acel caz. Iar cel ce scrie articolul e incredibil de lipsit de profesionalism, confunda si greseste nume. Mie imi suna a razbunare marca Bran Daniel. Din pacate cu acest gen de articole se decredibilizeaza si TRANSILVANIA REPORTER.

 11. mchammer says:

  Ma intreb daca acest baiat cu unghii lacuite stie ce e ala avion.Ii este rusine si de numele lui de Cristinel.Atentie la ce scrie pe masa in fata lui.Va asigur ca nu este intamplator.Cristian.Si-a batut joc de firmele lui Gigi Chirculescu.Si de Gigi.

 12. Ergo says:

  Cristinel??? Fanel??? Oare parintii opincari ai acestui vierme erau beti cand l-au declarat?

Postaţi un comentariu