Percheziţii DIICOT. Grupare specializată în înşelăciuni cu autoturisme de lux, anihilată

Patru sătmăreni au fost ridicați de DIICOT

Procurorii DIICOT au efectuat luni 10 percheziții în mai multe județe printre care și Satu Mare, fiind destructurată o rețea de hoți de mașini. Aceștia furau mașinile închiriate din țări europene, le falsificau documentele și le vindeau în România. Prejudiciul este de 750.000 euro. Patru sătmăreni au fost ridicați de polițiști și duși la Ploiești.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Timişoara, Satu Mare şi Hunedoara au efectuat un număr de 10 percheziţii domiciliare la locuințele unor persoane de pe raza judeţelor Prahova, Timiş, Satu Mare, Hunedoara, Ilfov și a municipiului București, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune,   fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii, toate în formă continuată.

În urma cercetărilor efectuate, a fost începută urmărirea penală pentru un număr de 26 învinuiţi.

Procurorii spun că M.L.F.C, în perioada  2008  – 2011, a iniţiat şi coordonat o grupare infracţională organizată la care au aderat şi ceilalţi învinuiţi, grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni contra patrimoniului.  O parte din membrii grupului infracţional organizat au încheiat convenţii de închiriere a unor autoturisme în străinătate cu societăţi de închirieri autoturisme,   preponderent din Italia, Spania şi Germania, cu scopul de a intra în posesia ilicită a acestora, precum şi de a obţine documentele originale şi cheile autoturismelor.

Aceste autoturisme erau apoi introduse în ţară şi preluate de către alţi membri ai grupului infracţional organizat, urmând a fi  valorificate într-un timp scurt şi la preţuri cu mult sub preţul pieţei.

Următoarea etapă infracţională consta în încredinţarea acestor autoturisme celorlalţi membri ai reţelei pentru a efectua demersurile preliminare înmatriculării, respectiv prezentarea la Registrul Auto Român pentru eliberarea cărţilor de identitate a vehiculelor şi autentificarea acestora.

După înmatriculare, care se efectua în baza unor acte întocmite în fals de către membri ai reţelei încă neidentificaţi şi în baza documentelor reale înmânate de către părţile vătămate (cu ocazia încheierii convenţiilor de închiriere), autoturismele au fost vândute succesiv, iniţial între membrii grupării şi ulterior unor persoane care domiciliază în România induse în eroare cu privire la provenienţa ilicită a bunului cumpărat.

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la peste 750 000  euro. O parte din autoturisme au fost recuperate şi restituite proprietarilor.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti urmează să fie audiate un număr de peste 30 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Brigăzii Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti.

Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu