Pe apă şi pe două roţi pe Someş, abia după ce vom intra în Schengen

Pista leagă Satu Mare de Fehérgyarmat. Foto: Nicolae Ghisan

O pistă de biciclete care leagă Sătmarul de Ungaria pe digul râului Someș a fost inaugurată vineri la Satu Mare. Pista are o lungime de 45 de km, dar românii și maghiarii doritori să o încerce trebuie să-și sfârșească excursia la graniță. Cel puțin până când România va intra în Schengen.

Pista pentru bicicliști a fost realizată din fonduri europene în cadrul  proiectului ”Pe apă și pe două roți pe Someș”, în valoare de peste 5, 5 milioane euro, implementat de administrațiile din Satu Mare, Csenger, Vetiș și instituțiile din domeniul protecției mediului din cele două țări. Prin acest proiect a fost construită o pistă pentru biciclişti de 45 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat (18 km pe partea română, 27 km pe partea maghiară), traversând localităţile Vetiş, Oar, Csenger. Au fost amenajate piste pe ambele maluri ale Someşului: malul stâng al Someşului, 8, 27 km pe teritoriul municipiului Satu Mare şi 8, 53 km pe teritoriul comunei Vetiş continuând până la Fehérgyarmat cu 27 km, malul drept al râului Someş pe o lungime totală de 1, 2 km de la podul Golescu până la Staţia de epuare.  Valoarea totală a proiectului a fost 5.633.562 euro, din care 45.631, 85 euro reprezintă contribuţia proprie a partenerilor.

Marea problemă a acestui proiect este că bicicliștii pot să de-a din pedale doar până la punctul de frontieră, fiindcă acolo excursia lor se sfârşeşte. Neexistând un punct de trecere al frontierei, orice trecere de o parte şi alta este considerată frauduloasă. Situaţia se va reglementa de abia atunci când România va fi acceptată în spaţiul Shengen, iar cetăţenii români vor avea acces fără absolut nici o restricţie în acest spaţiu. Până atunci nu ne rămâne decât o mică excursie pe bicicletă până în comuna Oar.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alex says:

    Inca mai asteptam…

Postaţi un comentariu