Parteneriat economic între Satu Mare și Nyiregyhaza

Proiectul transfrontalier a fost, în opinia autorităților, unul reușit

Primăria Satu Mare a găzduit joi conferința finală a proiectului transfrontalier dintre municipiul sătmărean și orașul ungar Nyiregyhaza. Prin această inițiativă s-a dorit apropierea întreprinzătorilor din cele două orașe, în scopul creării unor parteneriate private și implicit crearea de noi locuri de muncă.

Autoritățile susțin că implementarea proiectului nu a fost deloc facilă, ținând cont de decalajul economic care separă cele două țări dar și de cadrele legislative diferite. „Vorbim totuși de un parteneriat cu o țară membră a spațiului Schenghen, o țară cu o legislație diferită și mai ales cu un avans de 50 de ani față de noi. Cu toate acestea proiectul transfrontalier a fost, în opinia mea, unul reușit”, a declarat Marcela Papici, viceprimar al municipiului Satu Mare.

În cele 17 luni de derulare a acestui parteneriat s-a reușit, spune Adriana Lenghel, managerul proiectului, organizarea a patru ateliere de lucru comune, elaborarea unui mini plan operațional și întâlniri între oamenii de afaceri sătmăreni și maghiari.

Realizări concrete au fost doar două. S-a reușit facilitarea pătrunderii pe piața maghiară a două firme sătmărene, una care se ocupă de procesarea și comercializarea laptelui de capră, iar cea de-a doua are ca obiect producerea de lăzi frigorifice.

„Noi nu am dorit să facem proiecte din vârful pixului, cum fac alții, cheltuind mulți mai mulți bani decât noi. Decât să lansăm zece obiective din care să nu se realizeaze niciunul mai bine ne ocupăm de două, trei pe care să le ducem la îndeplinire” , a adăugat Marcela Papici.

Organizatorii se așteaptă ca, începând cu anul 2014, să apară primele locuri de muncă ca urmare a implementării proiectului transfrontalier sus-amintit.

Valoarea întregului proiect se ridică la suma de 73.000 de euro. Majoritatea acestor bani au reprezentat finanțări nerambursabile din fondul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România. Contribuția Primăriei Satu Mare a fost de aproximativ 500 de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu