Operatorul Apaserv, corigent la dezvoltare

Apaserv are în derulare un proiect în valoare de 134 milioane de euro privind reabilitarea sistemului de apă din județ

Primarii de comune din județul Satu Mare sunt nemulțumiți că operatorul de apă regional are întârzieri la lucrările de extindere a rețelelor de apă din fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare. Banii alocați pentru investiții din fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare provin din redevența pe care Apaserv ar trebui să o plătească către comunele din județ, dar pe care o folosește la dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare.

Investiții întârziate în comune

Realizarea extinderilor de apă din comunele Bătarci, Orașu Nou, Supur, Păulești, Tiream și Turlung sunt realizate cel mult pe jumătate. Asta deși sunt începute de anul trecut și nu prespun investiții foarte mari, fiind vorba de extinderea rețelelor pe cel mult 7 kilometri, cum este cazul comunei Turulung.

În Batarci, lucrările privind extinderea rețelelor de apă și de construcție a conductei de aducțiune nici măcar nu au început. Primarul Vasile Toma spune că Apaserv a trebuit să refacă proiectul tehnic și că are promisiuni că în două săptămâni va fi gata și lucrările ar putea începe.

În comuna Supur, rețeaua de apă din satele Supuru de Sus și Hurez ar fi trebuit să fie extinsă cu încă 6 km, dar au fost realizate lucrări doar pe 1, 1 kilometri. Lucrările la extinderea rețelelor de canal din comună nici nu au început.

Sub jumătate din ce și-a propus Apaserv la începutul anului s-a realizat și în comunele Orașu Nou, Tiream, Păulești și Turulung.

Contorizarea amânată la Negrești Oaș

Din cele 3, 44 milioane de lei pe care Apaserv le are la dispoziție din fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare, operatorul de apă a cheltuit doar 1, 39 milioane de lei. Pentru municipiul Satu Mare, Apaserv a alocat 2, 73 milioane de lei, dar a cheltuit doar 655.000 de lei.

În orașul Negrești Oaș, Apaserv a intenționat ca tot din fondul de dezvoltare să monteze 400 de contoare de apă pentru a mai tempera din nemulțumirile populației, care trebuie să plătească inclusiv furturile de apă din rețea din comunele Vama și Certeze. Pentru că nu există contorizare, locuitorii din Negrești Oaș plătesc apa în sistem paușal.

Proiectul de 134 milioane de euro, îngreunat de contestații

Apaserv are în derulare un proiect în valoare de 134 milioane de euro privind reabilitarea sistemului de apă din județ, finanțat din Fondul de Mediu şi co-finanţat de Uniunea Europeană. Din cauza întârzierilor înregistrate privind licitarea lucrărilor există riscul ca finanțarea să fie pierdută. În prezent sunt blocate din cauza contestațiilor lucrări în valoare de 40 milioane de lei. Apaserv este obligat prin contractul de finanțare să rămână pe profit, deși potrivit unor surse, la jumătatea anului, operatorul de apă a înregistrat pierduri, în condițiile în care prețul apei a crescut constant în ultimii ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu