O oșancă vrea să îmbrace familia Obama în costume tradiționale

Visul oșancei Anica Mare este ca Barack Obama să primească patru păpuși care să-i întruchipeze familia.

Se numeşte Anica Mare, locuieşte în comuna sătmăreană Bixad, şi datorită pasiunii care a consacrat-o a dobândit un renume care te duce cu gândul la copilărie: Mama Păpuşilor. Până la vârsta de 55 ani a îmbrăcat în straie oşeneşti cel puţin 3.000 de păpuşi care au ajuns în birourile a numeroase personalităţi, în casele rudeniilor şi ale prietenilor, sau au fost expuse la târguri din Europa şi Ucraina. Acum, visul pe care doreşte să şi-l îndeplinească este ca şi preşedintele Statelor Unite ale Americii să primească din partea ei patru păpuşi care să întruchipeze familia Obama îmbrăcată în port tradiţional oşenesc. Restul e pasiune, multă muncă migăloasă şi o poveste tristă despre dorinţa de-a avea cât mai multe păpuşi cu originile într-o copilărie marcată de lipsuri şi griji.

„Când o să fiu mare, o să am câte păpuşi vreau!”

Primul contact al Anicăi Mare cu ceea ce înseamnă munca de artizanat s-a produs la vârsta de șapte ani, când împreună cu surorile ei a început să-şi ajute mama, muncitoare la Cooperativa „Prestareah din Negreşti Oaş. „Mama făcea zgărzi şi clopuri de paie, oşeneşti, iar noi îi dădeam o mână de ajutor. Deşi îmi plăcea tare mult ce făceam, atunci nu m-am gândit că munca migăloasă de artizanat va deveni o pasiune a mea cu care o să devin cunoscutăh, spune oşanca din Bixad. Când a împlinit 10 ani, Anica a avut ocazia să pună prima dată mâna pe o păpuşă. Mama ei o primise de la o nemţoaică, iar Anica, asemeni oricărei fetiţe, şi-ar fi dorit să se poată juca pe săturate cu păpuşa. Însă fiind un cadou special primit de la o „doamnă mare, păpuşa -îmbrăcată de mamă în haine oşeneşti- a devenit imediat un obiect de vitrină la care Anica şi surorile ei aveau voie doar să privească. Atunci, Anica şi-a spus: „Nu-i bai, când o să fiu mare o să-mi fac câte păpuşi vreau eu!

Anica Mare a îmbrăcat în straie oşeneşti peste 3.000 de păpuşi

Anica Mare a îmbrăcat în straie oşeneşti peste 3.000 de păpuşi

Pasiune renăscută din nevoi

Grijile şi nevoile familiei au făcut ca la vârsta de 17 ani, Anica Mare să-şi urmeze mama şi să se angajeze la Cooperativa „Prestareah din Negreşti Oaş unde, după spusele ei, făcea de toate: zgărzi, fodre, colţi şi clopuri, adică accesorii pentru costumele populare oşeneşti. Un timp a lucrat şi la Fabrica de Încălţăminte din oraş şi, dornică să-şi depăşească condiţia, a vrut să devină maistră, aşa că şi-a început studiile la liceu, iar în anul Revoluţiei a terminat clasa a XIII-a. Problemele grave de sănătate apărute în anul 1996 au determinat-o să renunţe la muncă. Abia după trei ani, când şi-a mai revenit, mai de voie mai de nevoie şi-a amintit de pasiunea ei pentru confecţionarea hainelor pentru păpuşi.

„Mergeam mult pe la doctori şi nu aveam mereu bani să le dau. Aşa că am început să îmbrac păpuşi pe care le făceam apoi cadou doctorilor. După care, păpuşile pe care le îmbrăcam au fost ba duse de copiii noştri stabiliţi în străinătate, ba oferite cadou de şefii din Primăria Negreştiului oaspeţilor oficiali care veneau în vizită în oraşh, spune oşanca.

Nu dau pentru nimic maşina de cusut cu pedală!

Aşezată la o maşină de cusut clasică, instalată în una dintre camerele casei din Bixad aflată încă în construcţie, Anica Mare povesteşte: „Dacă stau bine să mă gândesc, cred că am îmbrăcat vreo 3.000 de păpuşi, dar niciodată n-am reuşit să fac din asta o afacere, pentru că niciodată n-am ştiut şi n-am putut să cer bani mulţi pentru o păpuşă, nici măcar atunci când mi s-au oferit. Am fost cu păpuşile mele la tot felul de târguri populare din Europa şi Ucraina, iar odată, când în Italia am cerut doar 50 euro pentru o păpuşă, cel care a cumpărat-o a făcut ochii mari: Doar atât? Mereu mi-am zis că-i bine şi dacă îmi scot doar banii de cheltuială pe unde mă aflu. Sunt ca baba aia cu ouăle, cumpăr cu 4 lei şi le vând cu 2h.” Spune că îi ia cam patru ore să cos toate hainele cu care îmbracă o păpuşă şi le coase la maşina cu pedală primită de la nora sa italiancă.

„Maşina electrică e acolo, în cutia aia în care a fost cumpărată, dar nici nu mă găndesc să lucrez cu ea. E o muncă prea migăloasă şi numa’ aş strica tot dacă aş încerca să lucrez cu ea. După ce le îmbrac fac şi podoabele care ne sunt specifice, iar la sfârşit orice păpuşă arată ca o oşancă îmbrăcată în straiul tradiţional, până la cele mai mici detalii. Ghiţă, soţul meu, face de toate în casă, chiar şi mâncare, numai să stau să cos hainele cu care îmbrac păpuşileh, afirmă Anica Mare.

Păpuşile Anicăi Mare au fost expuse la târguri din Europa şi Ucraina

Păpuşile Anicăi Mare au fost expuse la târguri din Europa şi Ucraina

Visul Anicăi Mare: Casa Albă să audă de mine şi de Ţara Oaşului!

Straiele cu care sunt îmbrăcate păpuşile Anicăi Mare respectă întocmai portul popular oşenesc: batic, zadie, pindileu, mărgele, bluză -dacă e vorba despre fete- gaci, cămeşă, clop, cizme şi straiţă – dacă e vorba despre băieţi. Inventivă şi ambiţioasă, Anica Mare reuşeşte să atragă atenţia oriunde şi-ar expune păpuşile. La începutul lunii septembrie a fost prezentă la Festivalul Patrimoniului Culinar organizat în cadrul natural al Muzeului în Aer Liber din Negreşti Oaş şi a reuşit să-i uimească pe toţi cei care s-au oprit în faţa standului său: în mijlocul păpuşilor care au consacrat-o, trona nimeni alta decât Michele Obama îmbrăcată în port popular oşenesc. Mândră şi emoţionată, Anica şi-a dezvăluit intenţiile şi dorinţele.

„Am îmbrăcat în haine oşeneşte mai multe personalităţi, inclusiv pe Gigi Becali, aşa că m-am gândit s-o îmbrac şi pe cea mai tare doamnă a lumii. Păpuşa am primit-o de la cineva din Timişoara şi aştept să mai primesc un băiat negru şi două fetiţe, să pot să îmbrac oşeneşte toată familia de la Casa Albă. Apoi chiar doresc să le trimit acolo, să aibă amintire din România. Are mărgele, cercei, ciucalăi, fodră, zgardă, tot ce trebuie. Şi tricolorul, ca atunci când doamna Obama o va primi să nu uite că-i de la noi, din România”, a declarat Marica Mare.

1 Comentariu

  1. Maria Poptile Negresti-Oas jud.Satu-Mare tel.0745969319 spune:

    sant Maria Poptile mama margelelor si pot face din margele tot felul de podoabe puteti sa ma sunati pe nr. de tel 0745969319 astept cu mult drag !

Postaţi un comentariu