Nebunie la Paşapoarte şi Buletine

Sute de sătmăreni stau ore în şir la coadă pentru un paşaport

Ca în fiecare an, luna august aduce acasă mii de cetăţeni care muncesc în străinătate. Şi tot ca în fiecare an, mai mult de jumătate dintre aceştia, din necesitatea de a-şi pune în legalitate actele de stare civilă sau cele de călătorie şi şedere în ţara în care muncesc, iau cu asalt Biroul de Evidenţă a Populaţiei şi cel al Serviciului de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Satu Mare.

De aceea, de la începutul lunii august şi până către sfârşitul acesteia, zi de zi, dimineaţa de la ora 6:00, trotuarul din faţa imobilului de pe strada Petofi în care îşi au sediul Paşapoartele şi Buletinele este blocat de oamenii dornici să-şi rezolve problemele cât mai repede. Din păcate, însă, aceştia au de aşteptat ore bune, iar cele mai multe nemulţumiri vin din partea oamenilor care aşteaptă pentru a primi un număr de ordine în vederea depunerii actelor pentru eliberarea paşaportului. Ei spun că metoda este ineficientă şi reprezintă bătaie de joc la adresa populaţiei, deoarece după ore întregi petrecute la coadă până la 8:30, ora de deschidere a ghişeelor, alte ore sunt pierdute când se prezintă pentru ridicarea paşaportului.

Subprefectul Cristian Sasu afirmă că numărul celor care vin zilnic pentru depunerea documentelor, respectiv ridicarea paşaportului, ajunge şi până la 300 de persoane, adică s-a dublat faţă de celelalte luni ale anului. Astfel, în circa o lună la Satu Mare au fost deja eliberate peste 2.700 de paşapoarte temporare şi electronice, şi au fost înregistrare peste 3.800 de cereri pentru eliberarea unui paşaport.

Datorită unei mai eficiente organizări a modului de lucru cu publicul, şi în ciuda personalului redus şi a faptului că şi aici numărul celor prezenţi la ghişee s-a dublat, ajungând zilnic până la 300 de solicitanţi, situaţia este incomparabilă la Biroul de Evidenţă a Persoanelor. Crina Mustea, şefa Biroului, afirmă că de la începutului anului au fost eliberate aproape 12.000 acte de identitate, din care aproximativ 40% de la începutul lunii august.

Distribuie:

Postaţi un comentariu