Municipiul Satu Mare a prins viață în prima zi de școală

Atât prichindeii de la grădinițe cât și elevii au fost extrem de emoționați astăzi, în prima zi de școală/ FOTO Vasile Mihovici

Municipiul Satu Mare a fost luni, 16 septembrie, mai plin de viață ca oricând. Mii de copii s-au îndreptat spre școli cu buchete mari de flori în mână, dar și cu multe emoții, mai ales cei care azi au pășit pentru prima dată într-o unitate de învățământ. În același timp, a revenit şi aglomeraţia din trafic. Preț de câteva ore s-a circulat bară la bară, iar pe străzile din apropierea unităţilor de învăţământ s-au format chiar cozi.

La fel de emoționați ca și copiii au fost și părinții, care au retrăit amintirile clasei I. Bobocii s-au desprins cu greu de mâinile mamelor și au intrat în clase, acolo unde doamnele învățătoare îi așteptau în prag.

Toate instituțiile de învățământ – grădinițe, școli generale sau licee – au organizat manifestări multiple. Unele au sărbătorit inaugurarea unor noi corpuri, cum ar fi Colegiul Național „Doamna Stanca“, iar altele au organizat manifestări dedicate aniversării acestora. Este vorba despre Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș“, care a sărbătorit 90 de ani de la înființare. Festivitățile de deschidere a noului an școlar au început în jurul orei 9.00, iar majoritatea s-au desfășurat în sălile de clasă, din cauza vremii care a cam stricat organizarea.

Anul şcolar 2013-2014 include 36 săptămâni de şcoală, însumând 176 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care vor avea doar 33 de săptămâni de cursuri şi a claselor de a VIII-a, cu 35 de săptămâni. Cursurile din semestrul întâi se desfăşoară în perioada 16 septembrie 2013 – 1 februarie 2014, iar cele din semestrul doi în perioada 10 februarie – 20 iunie.

„Va fi un an școlar greu. Elevii vor fi evaluați de la clasele primare, iar așteptările cadrelor didactice sunt din ce în ce mai mari“, a declarat una dintre învățătoarele de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“.

[stextbox id=”custom” caption=”Peste 57.000 de elevi au început luni școala”]În judeţul Satu Mare şcoala  a început luni pentru un număr de 57.484 elevi. Potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, cei mai mulţi dintre aceştia, adică 16.928 sunt în învăţământul primar, urmaţi de 14.895 din învăţământul gimnazial, 12. 334 în învăţământul liceal, 1.011 în învăţământul postliceal şi de maiştri şi 733 – cei mai puţini, în învăţământul profesional.
În ceea ce priveşte efectivele de elevi care încep clasa pregătitoare, numărul acestora a crescut faţă de anul trecut. Este vorba despre 3.168 de elevi în acest an, faţă de 2.269 anul trecut. O creştere aproape nesemnificativă se înregistrează în acest an la elevii care vor urma şcoli profesionale, 364 în acest an, faţă de 343 în anul şcolar 2012-2013. Reduceri ale numărului elevilor în acest an se înregistrează la cei din clasa a I-a, 2.493 faţă de 3.511 anul trecut, şi la cei din clasa a IX-a, care în acest an sunt 2.926, mai puţini cu 122 faţă de anul trecut. (Stela Tudor)[/stextbox]

elevi-prima-zi-de-scoala-satu-mare1

elevi-prima-zi-de-scoala-satu-mare2

elevi-prima-zi-de-scoala-satu-mare3

elevi-prima-zi-de-scoala-satu-mare5

elevi-prima-zi-de-scoala-satu-mare6

Distribuie:

Postaţi un comentariu