Amenzi usturătoare pentru munca la negru

Controale au loc în întreaga țară FOTO/ realitatea.net

Inspectorii ITM Satu Mare au aplicat amenzi în valoare de 72.000 lei în urma controalelor efectuate pe mai multe şantiere din oraș, unde au găsit angajaţi fără forme legale sau societăți cu sediul social în alte județe.

Conform unui comunicat de presă remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, inspectorii sătmăreni au constatat 35 de nereguli în domeniul relaţiilor de muncă la cei 14 angajatori verificați. Pentru faptele care constituie contravenţie, inspectorii de muncă au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în valoare totală de 40.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate, doi angajatori fiind depistaţi că au primit la lucru patru persoane fără forme legale de angajare.

De asemenea, în urma celor 20 vizite de control la angajatori din domeniul construcţiilor, au fost constatate 41 de deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale, din care șase amenzi în valoare de 32.000 lei.

 „La şantierele vizitate în cadrul acestei campanii au fost identificate şi societăţi comerciale de construcţii cu sediul social în alte judeţe, iar în cazul unora dintre acestea, procesele verbale de control vor fi finalizate după verificarea actelor şi documentelor solicitate“, se arată în comunicatul ITM Satu Mare.

Controalele au pornit în urma demarării unei campanii naționale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în construcţii, una din ramurile în care incidenţa cazurilor de muncă nedeclarată se menţine la un nivel ridicat. Campania a urmărit totodată şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu