Miliardarul Ţânţaş a pierdut Filarmonica

Primaria a redobândit Filarmonica

Primăria Satu Mare a câştigat procesul cu familia miliardarului Vasile Ţânţaş privind dreptul de proprietate asupra clădirii Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare, Curtea de Apel Oradea respingând miercuri contestația în anulare formulată de SC Dacia SA la sentința privind trecerea clădirii filarmonicii în proprietatea municipiului Satu Mare.

Primăria Satu Mare poate întabula acum clădirea Filrmonicii, care prin Hotărârea Cuţii de Apel Oradea a intrat definitiv în patrimonial public al municipiului. “Acțiunea pornită de Primăria Satu Mare în toamna anului 2011, primită atunci cu reticență de câțiva consilieri, atacată în contencios de Prefectura Satu Mare, criticată de unii funcţionari de la Oficiul Cadastrului, s-a încheiat acum cu succes”, a declarat fostul primar Iuliu Ilyes.

Scandalul din jurul clădirii Filrmonicii a izbucnit în 2011, când o hotărâre a Consiliului Local prin care erau demarate formalităţile de încriere în cartea funciară a părții de clădire aferentă sălii filarmonicii a fost atacată în Contencios Administrativ de Instituţia Prefectului. Demararea acestor proceduri era necesară după ce noul proprietar al Hotelului Dacia, Vasile Ţânţaş, a susţinut că Filarmonica este parte a hotelului şi se află implicit în proprietatea SC Dacia SA, firmă controlată de familia miliardarului.

Prefectul de atunci, Radu Giurcă, a invocat dreptul constituţional al proprietarului asupra clădirii, hotărârea suspendându-se de drept. Radu Giurca fusese numit prefect cu susţinerea PDL, partid din care făcea parte şi Samuel Ţânţaş, fiul miliardarului. Tribunalul Satu Mare a dat câştig de cauză Instituţiei Prefectului, chiar şi în condiţiile în care şi Parchetul Satu Mare a făcut intervenţie în interesul statului, în favoarea acţiunii primăriei. Sentința Tribunalului Satu Mare a fost atacată la Curtea de Apel Oradea.

Anul acesta, în 10 iunie, printr-o decizie irevocabilă, Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză municipiului Satu Mare, stabilind că Hotărârea Consiliului local privind reglementarea situaţiei juridice a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica “Dinu Lipatti” este legală. Curtea de Apel a respins acum şi contestaţia în anulare, formulată de familia Ţânţaş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu