Mai scurt, dar mai scump. Mega-tricolorul a intrat la apă

Catargul va fi amplasta în Piața Romană/ foto: szatmar.ro

Autoritățile locale relansează proiectul catargului din Piața Romană din municipiul Satu Mare pe care să fie arborat tricolorul. Prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, alături de preşedinţii Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă, Asociaţiei Cultul Eroilor şi Veteranilor de Război au stabilit luni ca lucrările să înceapă în 28 octombrie și să se finalizeze până pe 1 decembrie 2013. Construirea catargului costă 260.000 lei, banii fiind asigurați de Consiliul Județean și Primăria Satu Mare și va fi executat de firma Unio.

Catarg turcesc nesigur

                Ideea unui catarg de 60 de metri a fost avansată în 2011 de Asociației Cultul Eroilor. Cheltuielile de execuţie şi de amplasare a catargului erau evaluate atunci la 200.000 lei, din care Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Vasile Lucaciu, asigura suma de 140.000 lei, iar diferența de cost de 60.000 lei se asigura din bugetul local al municipiului Satu Mare.

                Catargul a fost cumpărat din Turcia de pedelistul Ioan Nistor, care a plătit 25.000 de euro. Tranzacția a fost una dubioasă în condițiile în care Nistor a mers personal în Turcia, plătind catargul cu bani cash. El a primit de la firma turcă chitanță în numele Asociației Cultul Eroilor, fără a face un act de donație în prealabil cu asociația. Era de așteptat c un proiect în care se implică Nistor să iasă prost.

                Proiectul catargului pe care să fie arborat drapelul naţional de 60 de metri, din Piaţa Romană, s-a lovit de o problemă tehnică. Structura propusă iniţial s-a dovedit a nu fi foarte sigură. Firma turcă nu a dat garanții că nu va fi doborât de vânt. Primăria a comandat o contraexpertiză pentru a vedea dacă structura de prindere este suficient de rezistentă. Expertiza a arătat că la o înălţime de 60 de metri catargul nu este foarte sigur, propunându-se o nouă variantă, de arborare a drapelului la o înălţime de doar 48 de metri.

Proiect finanțat integral de autorități

                Anul acesta, Curtea de Conturi a cerut Primăriei să recupereze de la Cultul Eroilor cei 59.643 lei alocați, asociația neîndeplinindu-și obligațiile asumate. Acești bani trebuiau folosiți pentru realizarea postamentului. Catargul turcesc nu mai poate fi folosit, nputând fi scurtat.

                Acum, întreg proiectul a rămas doar în sarcina autorităților locale. Dacă în 2011, catargul de 60 de metri costa 200.000 de lei, iar bugetul local suporta doar 60.000 de lei, acum după doi ani costă 260.000 de lei, bani suportați integral de Consiliul Județean și Primăria Satu Mare. 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sacul says:

    Ce sa mai… pe langa esecul de la Luna Ses a lui Stef, asta nici nu se mai vede…

  2. babucska says:

    numai asta ne-a lipsit,multumim
    nu avem trotuare si asa mai departe
    si fara steagul acesta stim,ca traim in Romania

Postaţi un comentariu