„Pepenarii“ care ne fac vara dulce

Prețul unui kg este de 2 lei

„Pepenarii” de cartier sunt romii din Stâna, iar de 14 ani sătmarenii care locuiesc în cartierul Micro 16 i-au adoptat ca şi cum ar fi de ai lor, datorită fructelor dulci şi zemoase pe care le vând la faţa locului, scutind astfel cetăţenii de drumuri obositoare până la piaţă.

Gelu este capul familiei Stoica, dar când vine vorba despre declaraţii pentru presă, conducerea este preluată de soţia acestuia, Olga. Cu mândrie, ea spune că familia ei deţine acte în regulă eliberate de Primăria municipiului pentru cei câţiva metri pătraţi de teren pe care îşi aşează pepenii în fiecare vară ( în faţa magazinului Unicarm), iar seriozitatea şi consecvenţa lor, ca mici afacerişti, precum şi calitatea produselor, reprezintă certificatul de garanţie câştigat în timp din partea cumpărătorilor.

Vânzarea celor 400-450 de tone de pepeni într-un sezon merge mână în mână cu sacrificiul. Cei doi, secondaţi periodic de unii din cei şase copii, nu-şi părăsesc marfa nici noaptea, dormind în maşina parcată în apropiere. Peste zi, mai merg la rudeniile din Satu Mare pentru a face baie şi o oală cu mâncare, după care se întorc la muncă. Vânzarea fructelor în cartier reprezintă pentru familia Stoica o sursă sigură de venit în fiecare sezon. Ei nu sunt producători şi au înţeles că dacă au nevoie de bani trebuie să se adapteze cerinţelor, inclusiv printr-o bună colaborare cu cei de la care aduc pepenii, din diferite localităţi ale judeţului, iar clienţii sunt mulţumiţi.

Pentru spaţiul ocupat în Micro 16, familia Stoica achită zilnic către Primărie 5 lei/mp, iar din vânzarea fructelor, acum la preţul de 2 lei/kg, ei reuşesc să-şi asigure traiul până către sfârşitul anului. După care, până la următorul sezon, urmează o perioadă mai grea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu