Investițiile în energia verde sunt tot mai atractive

Valorificarea energiei se va face prin sistemul naţional de distribuţie al Electrica / Sursa foto: ecomagazin.ro

Numărul firmelor din judeţul Satu Mare care solicită autorizaţii pentru înfiinţarea unor parcuri fotovoltaice este în continuă creștere. Investițiile care urmează a fi făcute se ridică la nivelul milioanelor de euro. Pentru Satu Mare, panourile fotovoltaice reprezintă unica modalitate de a obține energie verde, ținând cont că județul nu se pretează la instalarea centralelor eoliene.

Conform directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, până acum au fost depuse 41 de solicitări pentru acorduri de mediu. Treizeci dintre acestea au fost deja eliberate iar 11 sunt în curs de eliberare. Firmele trebuie să solicite şi autorizaţie de mediu pentru construcţie. În cazul acestora, până acum, au fost eliberate doar opt autorizații.

Directorul APM mai declară că principalul interes al agenției pe care o conduce este acela ca viitoarele parcuri fotovoltaice să nu fie amplasate în situl Natura 2000, spațiu în care sunt incluse ariile protejate. Valorificarea energiei se va face prin sistemul naţional de distribuţie al Electrica.

În 2010 în Satu Mare a fost inaugurată deja o fabrică de producere a panourilor fotovoltaice, amplasată în parcul industrial Vetiș. Investiția s-a ridicat la suma de 10 milioane de euro și are o capacitate de producere a 250.000 de panouri fotovoltaice pe bază de siliciu, cu puteri de la 225 W la 250 W. O centrală electrică fotovoltaică urmează a fi realizată în spațiul extravilan al municipiului Carei. Panourile solare vor fi amplasate pe o suprafață de  32 de hectare, în apropierea Drumului Național 19, Carei – Satu Mare. 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu