Infractori audiați pe holuri

Politia municipiului Satu Mare / Fotoreporter: Vasile Mihovici

Polițiștii din municipiul Satu Mare au ajuns să ancheteze infractorii pe holuri sau, în cel mai bun caz, înghesuiți câte trei în birouri de patru metri pătrați, după ce sediul în care își desfășurau activitatea se află de cinci ani de zile în reabilitare, fără șanse să fie finalizat prea curând. Poliția municipiului Satu Mare funcționează din 2008 într-o fostă creșă, în timp ce în vechiul sediu de pe strada Gheorghe Doja lucrările realizate riscă să fie compromise de vreme. Lucrările s-au desfășurat cu țârâita până în 2012, așa cum a alocat fonduri Ministerul de Interne. Lucrările au fost sistate anul trecut, iar poliţiştii nu au altceva de făcut decât să aştepte o minune și să continue audierea infractorilor pe holurile instituției. De la departamentul patrimoniu, infracțiuni sau auto, persoanele implicate sunt audiate împreună într-un singur birou.

Doi metri pătrați pentru un polițist

Peste 150 de polițiști sătmăreni își desfășoară activitatea într-un spațiu de doar 330 de metri pătrați. Asta înseamnă că unui polițist îi revin circa 2 metri pătrați. Nu este de mirare că spațiul nu este suficient pentru ca fiecare compartiment să aibă un birou propriu, unde munca oamenilor legii să se desfășoare în condiții cât de cât civilizate. Astfel s-a ajuns ca infractorii să fie audiați pe holurile instituției, care sunt mai largi și mai primitoare decât birourile polițiștilor.

Poliţia municipiului Satu Mare s-a mutat în aprilie 2008 în sediul de pe Aleea Târnavei, într-o fostă creșă, și are o suprafaţă de 330 mp. În incintă îşi desfăşoară activitatea 153 de poliţişti, dintre care 84 sunt planificaţi pe schimburi şi ture de servicii. Proprietarul fostului sediu al Poliţiei, amplasat pe strada Gheorghe Doja, este Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, iar executantul lucrărilor de consolidare este societatea Silcomprest.

Lucrări sistate din 2012

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al IPJ, în perioada 2008- 2012, la vechiul sediu al Poliției Municipale au fost executate lucrări de consolidare în proporţie de 60%, a căror valoare se ridică la suma de aproximativ 500.000 de euro. Pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi necesare fonduri în valoare de circa 300.000 de euro, însă din cauză că ministerul nu a acordat restul sumei pentru finalizarea lucrărilor, acestea au fost sistate încă de anul trecut, menționează sursa citată.

Deși au existat promisiuni că vor fi alocate fondurile necesare, Inspectoratul a obținut anul trecut doar 110.000 lei din cei 200.000 alocați inițial, înregistrând o restanță de 88.092 lei către firma care execută lucrarea. În acest an, IPJ a primit de la minister doar atâția bani cât să achite restanța.

„Nu putem preciza cu exactitate momentul în care efectivele vor putea fi mutate în vechiul sediu, consolidat şi ulterior reabilitat, aceasta depinzând de modul de alocare a fondurilor financiare şi de alţi factori, independenţi de voinţa factorului managerial al I.P.J. Satu Mare“, a declarat Constantin Taloș, șeful IPJ Satu Mare.

Vechiul sediu de pe strada Gheorghe Doja se află de cinci ani de zile în reabilitare

Vechiul sediu de pe strada Gheorghe Doja se află de cinci ani de zile în reabilitare

O aripă reabilitată, una nu

Surse din cadrul Poliției susțin că vechiul sediu a beneficiat de lucrări de reabilitare doar pe aripa de pe strada Gheorghe Doja, iar aripa de pe strada Mihai Viteazu nici măcar nu a fost atinsă.

„Este foarte interesant cum executantul a gândit această lucrare. A reabilitat o aripă integral, dar nu s-a gândit că după ce vor începe demolările și la cealaltă parte, cea reabilitată va fi afectată și va necesita din nou reparații“, spune un polițist.

Aceleași surse precizează că Serviciul de Criminalistică, care momentan își desfășoară activitatea în incinta sediului IPJ Satu Mare, s-ar putea muta, după reabilitarea integrală a sediului de pe Gheorghe Doja, în incinta acestuia. Astfel, polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale de pe Aleea Târnavei s-ar putea muta în locul celor de la criminalistică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu