Începe Săptămâna Prevenirii Criminalității

Participanții implicați în acțiunea de anul acesta au organizat astăzi, o conferință de presă

„Săptămâna prevenirii criminalilităţii” debutează luni la Satu Mare, când poliţiştii de proximitate și de prevenire se vor deplasa în fiecare cartier din oraș, pentru a discuta cu cetățenii și vor distribui broșuri informative privind prevenirea furturilor din locuințe.

Evenimentul a ajuns la ediția cu numărul VIII și aduce în fiecare an în prim plan principalele subiecte aflate în atenția polițiștilor, probleme care sunt de interes pentru cetățeni la momentul respectiv și care pot și trebuie să fie prevenite. Potrivit conducerii IPJ Satu Mare, în acest an sunt aduse în atenția publicului și alte subiecte de interes precum furturile din locuințe și violența în familie.

Studiile efectuate de Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare demonstrează că factorul uman, în general, respectiv deciziile pe care le luăm în trafic în situații limită, în special, cauzează peste 90% din accidentele de circulație grave, toți ceilalți factori, tehnici, legați de calitățile autovehiculelor, starea drumurilor, condițiile meteo- climaterice, neînsumând decât 10% din cauze.

Raportat la volumul accidentelor grave produse în România ultimilor 10 ani, se poate afirma că județul Satu Mare se deosebește de situația generală în primii ani (2003-2005), prin faptul că aici, numărul accidentelor grave se menține la un nivel relativ redus, comparativ cu datele înregistrate în alte județe ale țării. Spre exemplu, în 2005, accidentele mortale s-au redus față de anul 2004, de la 35 la 30, această tendință menținându-se și în 2006, când se constată reduceri, în special  în categoria accidentelor grave. După anul 2006 se constată creșteri semnificative ale accidentelor rutiere produse în județ, cu 80% în 2007 și 50% în 2008.

În cei 10 ani analizați (2003- 2012), în județul Satu Mare s-au produs un număr total de 2.256 de accidente rutiere, din care 1.184 au fost grave, ponderea evenimentelor grave suferind diferențe semnificative. În primii șase ani analizați, în județ s-au înregistrat 1.232 de accidente. Între anii 2009- 2012 numărul acestora a fost de 1.024. Se poate observa astfel că numărul de accidente grave raportat la cele ușoare este în creștere semnificativă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu