FOTO Ziua Mondială a Diabetului. Sute de sătmăreni și-au măsurat gratuit glicemia

Acţiunea se desfăşoară până la ora 18:00

Sute de persoane s-au prezentat joi dimineaţa la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare pentru a-şi măsura gratuit glicemia şi tensiunea arterială cu prilejul acţiunii organizate de Centrul Diabetic Judeţean de Ziua Mondială a Diabetului. Acţiunea se desfăşoară până la ora 18:00 şi, pe lângă glicemie şi tensiune arterială, fiecare persoană – indiferent că are sau nu diabet – poate să-şi măsoare înălţimea şi greutatea.

Ca o noutate, în acest an sunt efectuate şi determinări oftalmologice, în condiţiile în care, retinopatia diabetică este una dintre principalele complicaţii ale diabetului zaharat. Medicul specialist Levai Lehar afirmă că fiecare persoană diagnosticată cu această afecţiune trebuie să-şi facă periodic examene oftalmologice în vederea depistării complicaţiilor generate de diabet.

Diabetul zaharat apare şi în cazul copiilor. Medicul diabetolog Martha Bzduch din cadrul Centrului Diabetic Judeţean, atrage atenţia asupra semnelor de care trebuie să ţină cont părinţii şi face precizări cu privire la deosebirile care apar în cazul diabetului la adulţi:.

“Dacă un copil îşi mănâncă porţia de mâncare, nu şi-a modificat modul de viaţă, slăbeşte brusc în greutate, devine apatic şi îi scad performanţele şcolare sau extraşcolare, părintele trebuie să fie atent la ce se întâmplă. În cazul adulţilor. boala este extrem de perfidă şi de regulă este depistată când apare o complicaţie”, a declarat Martha Bzduch.

În judeţul Satu Mare, cazurile de diabet înregistrează o creştere îngrijorătoare de la un an la altul. Medicul Szilagyi Iosif, şeful Centrului Diabetic Judeţean afirmă că dacă în anul 1999 în judeţ au fost depistate cu diabet 2.300 persoane, în prezent numărul diabeticilor a ajuns la peste 17.000, din care 3.500 sunt insulino-dependenţi.

[nggallery id=291]

Distribuie:

Postaţi un comentariu