Cutremur în imperiul Unicarm. Fiica lui Lucuţ, cercetată în dosarul evaziunii cu asigurări

Mariana Bene, fiica patronului Unicarm Satu Mare, Vasile Lucuţ, este cercetată în dosarul evaziunii cu asigurări de viaţă de la BCR Asigurări plătite în loc de salarii. Surse judiciare au declarat că aceasta a fost prezentată vineri instanţei de judecată din Târgu Mureş cu propunerea de arestarea preventivă, însă magistraţii au decis cercetarea sa în stare de libertate. Procurorii DIICOT au făcut recurs, care urmează să fie judecat luni. Între timp, cei aproximativ 4.000 de salariaţi ai societăţii din toată ţara îşi fac griji în privinţa salariilor pe care ar trebui să le primească în data de 15 iulie.

Reţinută şi apoi cercetată în libertate
Administrator al colosului Unicarm, cel mai mare producător din industria cărnii din România, Mariana Bene a fost reţinută iniţial miercuri, după ce la sediul firmei din Vetiş a fost efectuată marți o amplă percheziţie, concomitent cu cele 166 de percheziţii realizate în 26 de judeţe din ţară de procurorii DIICOT. Mariana Bene a fost ridicată de procurorii DIICOT în după amiaza zilei de marți, după ore întregi de percheziții la sediul Unicarm din localitatea Vetiş.
Întrebat despre problemele cu care se confruntă fiica sa, patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, a refuzat să facă declaraţii.

“Sunt disperat, lăsaţi-mă în amarul meu că nici eu nu ştiu ce să mai fac”, au fost singurele cuvinte ale patronului Unicarm, care a adăugat doar că ceea ce se întâmplă este “un abuz”.

Alături de administratorul Unicarm, Mariana Bene, au mai fost duşi în faţa instanţei de judecată şi alţi şapte patroni şi administratori de firme, pe lângă angajați ai BCR Asigurări. Potrivit unui comunicat de presă remis de Tribunalul Mureş, magistraţii au decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă, fiind vorba despre Sevciuc Diana Violeta, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Manţoiu Alin George, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Manţoiu Gicu Emanuel, în dosarul în care DIICOT a propus arestarea preventivă a zece funcţionari bancari acuzaţi de evaziune fiscală. Ceilalţi şapte funcţionari bancari reţinuţi miercuri au primit interdicţia de a părăsi ţara. Totodată, cei opt patroni şi administratori ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări şi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă vor fi cercetaţi în libertate.

Cum funcţiona mecanismul
Persoanele cercetate în acest dosar sunt suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în evaziune fiscală. Conform DIICOT, acestea au ‘’obținut importante beneficii financiare prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente unor drepturi salariale”, procurorii estimând că prejudiciul total se ridică la 40 milioane de euro.
Mecanismul era unul inedit, extrem de ingenios și de bine organizat. Astfel, salariile nu erau acordate direct angajaților ci prin intermediul unor societăți de asigurări. Mai exact, angajatorul declara la Finanțe doar salariul minim pe economie, pentru care plătea toate taxele și impozitele. Restul sumei, adesea dublă salariului minim, se schita prin încheierea formală a unor polițe de asigurare de viață colectivă. Achitau contravaloarea acestor polițe și a primelor lunare aferente lor, pentru ca, la doar câteva ore de la efectuarea plăților, polițele de asigurare să fie răscumpărate. Elementul ilegal apare în momentul în care asiguratorul plătește răscumpărarea poliței direct în contul salariatului. Toată această operațiune avea scopul de a evita plata majorității taxelor și impozitelor către bugetul statului. Angajatorul plătea astfel doar comisionul de 10% perceput de asigurator. Prin urmare, toți cei implicați aveau de câștigat, cu excepția statului român și a salariaților. Pentru aceștia din urmă efectele ingineriei financiare se reflectă în contribuția care se plătește în nume lor la fondul de pensii. Mai exact, viitorii pensionari vor avea surpriza să constate că pensiile lor au fost calculate în raport cu venitul minim și nu cu salariul primit de la angajator. Prejudiciul adus statului român este unul substanțial. Din calculele DIICOT reiese că prejudiciul, raportat la o perioadă de șapte luni, depășește suma de 6 milioane de euro.

Îngrijorări în rândul angajaților
Arestarea administratorului de la Unicarm vine într-un moment în care cei 4.000 de angajaţi trebuie să-şi ia salariile pentru luna iunie. Majoritatea trăiesc acum într-o stare de incertitudine. Cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că urmăresc cu deosebit interes mass-media, în speranța unor informații suplimentare despre situația societății pentru care lucrează. Angajații se declară îngrijorați în privinţa salariilor pe care ar trebui să le primească în aceste zile. ‘’Până acum nu ne făceam griji în legătură cu salariile. Știam că în ziua de plată putem merge liniștiți cu cardul la bancomat. Luna aceasta nu știu cum va fi. Prin firmă se vehiculează tot felul de variante’’, ne-a declarat una dintre angajatele fabricii Unicarm.

Imperiul Unicarm
Unicarm are aproximativ 4.000 de angajaţi, din care circa 2.500 la fabricile pe care le deţine în judeţul Satu Mare, în localitatea Vetiş, iar restul în cele 72 de magazine răspândite în întreaga ţară.
Vasile Lucuţ deține în comuna Vetiș un complex uriaș, cu cinci fabrici – una de carne şi preparate din carne, o fabrică de lapte şi produse lactate, o fabrică de lapte praf, una de pâine şi produse de patiserie, respectiv o fabrică de îngheţată. Firma Unicarm deţine şi şase depozite de distribuţie, în Braşov, Sibiu, Bacău, Iaşi, Craiova și Bucureşti. Potrivit site-ului Unicarm, parcul auto al societății cuprinde aprioximativ 300 de maşini pentru distribuția celor 15.000 de produse aflate pe rafturile celor 72 de magazine și supermarketuri care poartă sigla magazinului, deschise în județele Satu Mare, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Caransebeş, Hunedoara şi Suceava.
Unicarm a devenit cel mai mare producător din industria cărnii de porc de pe piaţa românească. Ultimul bilanţ disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că Unicarm a avut în anul 2011 o cifră de afaceri netă de 635.301.465 lei, adică aproximativ 145 milioane de euro, şi un profit de 18.763.200, adică peste 4, 2 milioane de euro. Vasile Lucuţ este prezent anual în topul celor mai bogaţi români cu o avere estimată, anul trecut, la 70-72 milioane de euro.

Vasile-Lucut

Problemele milionarului Lucuţ cu justiţia

Proprietarul Unicarm a avut şi alte probleme cu justiţia. Acesta a fost acuzat în 2004 de ultraj după ce s-a stabilit că a bătut un medic aflat în inspecție la unul dintre magazinele sale. Procesul care a urmat a condus la noi acuzaţii la adresa sa. Lucuţ a fost trimis în judecată de procurorii DNA, din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, pentru cumpărare de influență, fiind acuzat că a sponsorizat diverse deplasări ale poliţiştilor Vlad Nicolae Boșca – șeful Serviciului Investigații Criminale din cadrul Polițeiei Satu Mare și a lui Felician Jurj, agent de poliție în cadrul aceleași instituții, care au influenţat magistraţii Curţii de Apel Oradea să pronunțe sentința dorită de patronul Unicarm.
Problemele lui Vasile Lucuţ cu justiția nu s-au rezumat la cele prezentate mai sus. Pe numele său au fost depuse o serie de plângeri penale, în care este acuzat că a construit mai multe magazine fără autorizație. De asemenea, Vasile Lucuț mai este cercetat în dosarul privind mituirea primarului orașului Beiuș, Adrian Domocoș. Lui Lucuţ i se impută faptul că a oferit mită în valoare de aproape 60.000 de lei, mascată sub forma unei sponsorizări pentru fundația patronată de primarul bihorean. În schimbul acestor bani, primarul Adrian Domocoş ar fi intervenit pentru urgentarea construirii magazinului Unicarm din localitate.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Costel says:

  Cum puteti sa laudati pe cineva care face evaziune fiscala. De ani de zile la UNICARM se lucreaza 12 ore/zi +sambetele, iar pe statul de plata apar 8 ore si sambata libera. Salariile se dau la negru o parte si o parte pe statul de plata.

  Pana acum 5 ani Lucut punea banii in plic la negru fiecarui angajat (peste suma cuvenita din statul de plata), acum vad ca s a smecherit cu asigurarile de viata.

  Asa e usor sa faci afaceri si sa pacalesti statul, de aceea e tara asta asa cum e.

  Sper ca dupa acest episod, Lucut va invata ca angajatul are si drepturi(la Unicarm nu exista concediu de odihna=) ) nu doar obligatii!!!

 2. calin says:

  la puscarie cu ei ! niste tigani ordinari ! am lucrat in unicarm 5 ani , si la ultimu inventar ni s-au luat toti banii retinuti drept garantie , si tiganul ala de lucut se lauda la sedinte cu zeci de miliarde de lei vechi facute econimie din salariile angajatiilor , prin referate si penalizari ! rusine lui , si la alti lingai de pe langa el , precum cicio , un alt mare porc , nu s-ar bucura de copii lor , asa sa dea al de sus ! sa ii bage la puscarie si sa manace salam , din ala 3 la pret de 2 !

 3. octavian says:

  corect la puscarie ca vad ca si in cluj angajatii de la unicarm se schimba precum anotimpurile azi unul maine altul si deja nu mai exista un angajat vechi doar noi .si cum se lucreaza zilnic de dimineata pana in noapte nu opt ore ci 12 ore si simbata si duminica de aceea se schimba angajatii si in statul de plata ei sint platiti 8 ore si sambata si duminica liber dar nu exista asa ceva.Sa t hotii si cred ca cei de la fortele de munca sint platiti sase uite in alta parte ca ei isi iau parte si la fel si controalele care verifica magazinele din cluj cart. manastur zona minerva si flora.hotii.As vrea sa fie adevarat ca controalele de fisc si de la aofm . isi fac treaba corecta dar nu cred.

  • mihai says:

   nu inteleg de ce va tot plangeti
   pana la urma nimeni nu va obligat sa lucrati la unicarm
   si oricum pe internet va plangeti da cand veneau sefii in control tăceați ca mieluseii 😛

 4. marian says:

  niste hoti, eu am avut un acident in firma lor miam rupt piciorul , am 16 suruburi si doua tije , mi-au prins piciorul cu un motostivuitor, cand am urlat sa cheme salvarea nu a vrut nimeni, noroc ca a fost si fratemiu acolo si a insitat el , pana la urma mau dus ei cu masina, am 5 luni de cand sunt cu piciorul in gips, si mai urmeaza, din cate stiu , pana imi revin dureaza vreun an jumate,uite asa se poarta ei cu angajati, niste hoti daca ar face toata lumea la fel nustiu unde am ajunge,stiu doar sa fure oameni, trimitand in magazine carne spalata cu sapun alimente expirate, stiu ce vb lucrez pt ei,vai de mama lor, depozitele sunt pline de insecte si soareci, da au inspecti dar le da pacetutul si gata, sa rezolvat

 5. mircea says:

  Cand imi platiti garantiile taranilor? De ce nu imi dati banii?

 6. zeno says:

  Ticalosii astia de la unicarm exploateaza oamenii in cel mai marsav mod. Oamenii muncesc pentru niste salarii de toata rusinea, salarii care nu pot acoperi nici macar o intretinere a locuintei pe timp de vara, fara a mai manca, imbraca sau orice altceva. Sunt obligati sa munceasca ore in plus, fara sa primeasca niciun leu pentru aceste ore suplimentare. Pe oricine intrebi in unicarm, toti nu asteapta decat sa plece de aici imediat ce au ocazia.

  • marius says:

   Salut,
   Eu sunt din Bucuresti si trebuie sa ajung la interviu la Unicarm la punctul de lucru din Bucuresti. A lucrat careva la punctul de lucru din Bucuresti? Si conditiile de acolo. Am tot aflat diferite pareri despre firma asta si toate sunt negative.

 7. Nutu says:

  Sunt niste HOTI……. Mau scos lipsa la inventar de 20000 de ron . Am lucrat ca agent lucrător la înghețată si ca sa vinzi înghețată de aceasta valoare ar trebui sa plec cu 2 camioane . Referitor cu salariile si garanția o sau dau in judecata. Sunt niste HOTI care au lăsat pe mulți fără case si masini. Masinile agenților si directorilor sunt masini luate de la angajati

Postaţi un comentariu