Cum vor să rezolve autorităţile problema întârzierilor proiectelor europene

Întâlnirea a avut loc la Consiliul Judeţean Sălaj (Foto Instituţia Prefectului Sălaj)

Pentru a reduce timpii pentru evaluarea proiectelor, decontarea sumelor aferente şi obţinerea avizelor şi acordurilor necesare în implementarea proiectelor cu finanţare europeană, numărul de posturi de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, de care aparţine şi Sălajul, va fi suplimentat în perioada următoare.

Anunţul a fost făcut sâmbătă, 27 iulie, la Zalău, de către directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa, în cadrul unei întâlniri de lucru la care au mai participat Cosmin Gheorghe Bota , directorul general adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest SATU MARE, Mircea Gheţe, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit , primari din judeţ care implementează proiecte cu finanţare FEADR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală dar şi parlamentari din Sălaj.

Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Sălaj, la nivelul judeţului sunt , în acest moment, implementate prin PNDR proiecte în valoare de aproximativ 66 milioane euro, din care au fost decontaţi efectiv 43 de milioane de euro. Contribuţia proprie a autorităţilor locale este de peste 7 milioane euro. Primarii prezenţi s-au plâns de birocraţia crescută, plata TVA-ului (neeligibil), valoarea mare a penalităţilor şi întârzierile datorate  procedurilor de achiziţii.

În acest context, directorul general adjunct al APDRP i-a liniştit pe edili declarând că în perioada 2014-2020 se va reduce birocraţia, se vor scurta perioadele pentru obţinerea de aprobări şi autorizaţii la jumătate şi se vor reduce penalităţile pentru termenul de execuţie , care de cele mai multe ori nu se prelungesc din vina autorităţilor locale, de la 2 la 0, 1 la sută. În ceea ce priveşte  acest exerciţiu financiar, Popa a precizat că va suplimenta numărul de posturi de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, acest lucru având ca efect reducerea timpilor pentru evaluare, decontare şi obţinere de avize şi acorduri.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu