Copiii cu sindrom Down, abandonați de autorități

Centrul de zi al Asociaţiei Langdon Down Transilvania Satu Mare este frecventat zilnic de 40 de persoane

Asociaţia Langdon Down Transilvania din Satu Mare se confruntă cu probleme din cauza personalului puţin cu care lucrează, pe fondul reducerii bugetului alocat de Primăria Satu Mare. Până în primăvara acestui an, serviciile zilnice ale Centrului de Zi al asociaţiei, situat pe strada Crişan, erau asigurate de şapte persoane. Din acestea, acum au rămas doar patru după ce Primăria Satu Mare, odată cu aprobarea bugetului municipiului pentru 2013,   a retras din suma alocată anual asociaţiei banii pentru salariile personalului. Asociaţia Langdon Down Transilvania nu este singurul ONG sătmărean care a rămas începând cu acest an fără banii alocaţi de Primărie pentru salariile personalului. Şi suma alocată Organizaţiei Caritas a fost diminuată de la 124.000 lei la 55.000 lei. Însă, în cazul Asociaţiei Langdon Down Transilvania problema este cu atât mai gravă cu cât reducerea personalului se reflectă negativ asupra activităţii Centrului de Zi şi asupra securităţii beneficiarilor.

Fiecare cu dreptatea sa

Bugetul alocat de Primăria Satu Mare pentru 2013 este de 80.000 lei,   faţă de 130.000 lei anul trecut.  Întrebată pe ce considerente a fost decisă diminuarea sumei anuale prin retragerea banilor pentru salariile personalului, viceprimarul Marcela Papici a declarat că s-a luat decizia în urma unei analize.

“S-a făcut o analiză şi  o hartă a nevoilor sociale din municipiul Satu Mare în scopul identificării  tipurilor de nevoi care pot fi acoperite din bani publici. Salariile nu sunt una dintre aceste nevoi, pentru că ceea ce se reflectă direct în costul per beneficiar – cheltuielile de funcţionare, cheltuielile materiale şi cele pentru consumabile sunt decontate din bani publici”, a declarat viceprimarul Marcela Papici.

Pe de altă parte, Meheş Gyongy, preşedinta Asociaţiei Langdon Down Transilvania Satu Mare, spune că a aflat despre retragerea banilor pentru salarii din suma alocată anual de către Primărie, de-abia în primăvară, odată cu aprobarea bugetulului municipiului pentru anul 2013. În aceste condiţii, a trebuit să reorganizeze din mers şi fără întârziere personalul care deserveşte Centrul de Zi al asociaţiei.

“Dacă aflam în timp util că trebuie să renunţ la o parte din finanţare, mă reorganizam la vremea respectivă. Aşa, nu mi-a rămas decât să renunţ la o parte din personal, ceea ce e în detrimentul beneficiarilor.  Cu noua structură, pe perioada vacanţei nu putem să primim zilnic toţi beneficiarii deoarece cu personal mai puţin aceştia nu pot fi supravegheaţi corespunzător. Să nu uităm că în general cei suferinzi de sindromul Down au şi alte afecţiuni asociate” – a declarat Mehes Gyongy.

 

Asociaţie înfiinţată din necesitate

La Satu Mare, Asociaţia Langdon Down Transilvania a fost înfiinţată în anul 2006 din iniţiativa celei care este astăzi preşedinte. Cu un copil suferind de sindromul Down, Mehes Gyongy şi-a dat seama că înfiinţând asociaţia va veni şi în sprijinul altor familii care se confruntă cu aceeaşi problemă.  Pe lângă suma locată de Primărie, Asociaţia Langdon Down Trasilvania primeşte anual 123.000 de la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.  Aceştia sunt banii din care asociaţia  trebuie să se gospodărească. Cu menţiunea că, oricât s-ar dori, nu pot fi iniţiate activităţi productive la care să contribuie beneficiarii, deoarece aceştia sunt copii şi tineri cu o afecţiune specială.

Centrul de zi al Asociaţiei Langdon Down Transilvania Satu Mare este frecventat zilnic de 40 de persoane cu vârste între 7 şi 30 ani. Ei sunt împărţiţi în cinci grupe, din care trei pentru cei de vârsta şcolară şi două pentru adulţi.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Mehes Tiberiu says:

    Printre prioritatile primariei se afla baschetbalistele si fotbalistii! NU e corect sa fie neglijati copii bolnavi !

Postaţi un comentariu