Consumul de etnobotanice, scăpat de sub control

Autoritățile estimează că sute de tineri sătmăreni consumă etnobotanice

Consumul de substanțe etnobotanice pare să fi luat o amploare de nestăpânit la Satu Mare. Numărul consumatorilor crește de la o zi la alta, fiind tot mai numeroase cazurile în care copii care nu au împlinit vârsta de 14 ani se ”împrietenesc” cu substanțele psihotrope. Autoritățile nu au o cifră exactă, dar estimează că sute de tineri sătmăreni consumă etnobotanice, pe care le achiziționează de pe internet sau le primesc de la prieteni. Flagelul a cuprins tineri din familii de toate categoriile sociale, iar lacunele legislative îl fac aproape imposibil de oprit.

Potrivit informațiilor furnizate de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare,  închiderea „magazinelor de vise” nu a rezolvat nicidecum problema consumului de etnobotanice. Din contră, transferul acestor comercianți în mediul online a permis achiziția etnobotanicelor și de către copii, fără ca părinții, profesorii sau prietenii să aibă vreo cunoștință. „Numărul adolescenților din Satu Mare, consumatori ai acestor substanțe cu proprietăți psihoactive, este în continuă creștere. Nu numai mediul online favorizează această tendință. Multe dintre aceste substanțe sunt transmise din mână în mână, în interiorul anumitor cercuri. La noi apelează în special părinții, care află prea târziu despre problemele copiilor. De la începutul acestui an ni s-a cerut ajutorul în aproximativ 20 de cazuri, însă această cifră nu reprezintă probabil nici măcar 1% din numărul real al consumatorilor din municipiul Satu Mare. Din păcate, în ultimele luni au apărut tot mai multe cazuri de consumatori cu vârsta sub 14 ani”, ne-a declarat Camelia Tarba, asistent social în cadrul CPECA Satu Mare.

Tendința de scădere a vârstei consumatorilor este reflectată și de statisticile realizate la nivel național. Un recent raport arată că aproape un sfert dintre actualii consumatori de amfetamine puternice au început să consume droguri ușoare încă de la vârsta de 13 ani.

 

Bugetul fabricanților, mult peste cel al autorităților

Regimul juridic al etnobotanicelor este extrem de confuz și în continuă schimbare. Mai exact, SNPP sunt legale, sau nu, în funcție de substanțele aflate în componența lor. În timp ce fabricanții acestor SNPP dispun de adevărate fonduri de cercetare, în urma cărora descoperă noi substanțe cu același efect dar care nu au fost încă incluse în lista substanțelor interzise, autoritățile abilitate nu dispun nici măcar de fonduri pentru realizarea unor studii sociologice (acestea se fac doar la intervale de patru ani). Prin urmare, etnobotanicele pot circula liber fără ca dealerii să suporte consecințele legii.

Pe de altă parte, apropierea de granița cu Ungaria face ca municipiul Satu Mare să abunde de asemenea substanțe, aduse din țara vecină. Satu Mare devine astfel și un oraș de tranzit al etnobotanicelor.

 

Etnobotanice pentru toate buzunarele

Majoritatea viitorilor consumatori au parte de mostre gratuite din partea prietenilor sau a unor cunoștințe „binevoitoare”. Dacă până în urmă cu doi ani, majoritatea consumatorilor sătmăreni au provenit din familii înstărite, în prezent flagelul substanțelor cu proprietăți psihoactive s-a extins în toate mediile sociale. „În ultimele luni, constatăm că apar tot mai mulți consumatori care provin din familii cu venituri modeste. Aceștia, influențați de colegii sau prietenii lor mai înstăriți, apelează la acest mod de a evita realitatea.Din păcate, ajung în cele din urmă să evite tot ce este important în viața lor: școala, familia, societatea în general, nu mai contează pentru acești copii. Tot ce-i interesează sunt etnobotanicele și grupul de prieteni în interiorul căruia se consumă aceste substanțe” , a mai arătat asistentul social Camelia Tarba.

Site-urile pe care se vând etnobotanice au un marketing destul de elaborate, au o cromatică vie, imagini atrăgătoare care fac trimitere către o realitate mult mai frumoasă decât cea adevărată și denumiri sugestive de produse precum Wild Head, Dreams Paradise etc. Mai mult, pentru achiziționarea produselor sunt necesare doar date privitoare la adrese și număr de telefon, nicidecum informații referitoare la vârsta cumpărătorului.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Băieții care beau doar apă plată”]În fiecare seară de weekend, pe terasele sau în cluburile din centrul orașului Satu Mare pot fi găsiți băieții cu ochii sticlii, priviri visătoare, zâmbete permanente și, inevitabil, cu un pahar de apă plată în mână. Este ușor de observat că nu lichidul din pahar provoacă aceste schimbări de fizionomie. Explicația devine evidentă atunci când trebuie să folosești grupurile sanitare. Un neavizat va avea surpriza să constate grupulețe de fumători care formează un nor dens de fum, puternic aromat și care, în doar câteva secunde, reușește să-ți schimbe starea de spirit. Nici fetele nu se dau în spate de la aceste obiceiuri, doar că modul lor de a consuma etnobotanicele este mult mai discret.[/stextbox]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu