Cele mai valoroase documente ale oraşului Satu Mare, expuse la Muzeul Județean

Documentele au ajuns din nou împreună, după 40 de ani

Un document vechi, din 1240, împreună cu cele mai valoroase documente istorice ale oraşului Satu Mare, pot fi văzute de sătmăreni la Muzeul Judeţean, în cadrul expoziţiei intitulate ‘Privilegiile medievale şi moderne ale oraşului Satu Mare’, după 40 de ani de la ultima lor afişare. Expoziţia, deschisă de joi și până pe 20 octombrie, reuneşte 21 de documente unicat deţinute de Muzeul Judeţean şi alte 21 de către Arhivele Naţionale Satu Mare, acestea fiind expuse împreună după 40 de ani de la ultima expoziţie comună.

„Este o expoziţie inedită prin faptul că documentele fac parte atât din colecţia noastră cât şi din cea a Arhivei, care are un regim mai special, ţine de Ministerul de Interne, şi ies mai greu în faţa publicului. Sătmărenii pot să vadă documente originale despre oraşul nostru, în principal e vorba de privilegii, acele documente date în favoare locuitorilor cetăţii, prin care oraşul iese special în faţa localităţilor din jur“, a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean.

Cel mai vechi document este din 1240 şi reprezintă o diplomă prin care regele Bela al IV-lea întăreşte vechile drepturi acordate oaspeţilor teutoni din Mintiu de către Andrei al II-lea în 1230.

Prin intermediul acestor documente este prezentat trecutul orașului

Prin intermediul acestor documente este prezentat trecutul orașului

Distribuie:

Postaţi un comentariu