Canicula trimite sătmărenii la Urgență. Foto-reportaj într-un oraș sufocat

Cișmeaua din parcul din Piața Libertății, la mare căutare

Recordul termic atins astăzi în Satu Mare a umplut parcurile urbei cu sătmăreni dornici de a găsi un colț de umbră și un strop de apă. Cele mai căutate au fost zonele din prejma fântânilor arteziene. Ca de obicei, cele mai afectate au fost persoanele în vârstă și copii mici. Mai grav este că șapte oameni au ajuns la spital cu insolație, iar alții doi cu lipotimii provocate de temperaturile ridicate.

 

Încasări duble pe „transpirația” sătmărenilor

O adevărată corvoadă pentru majoritatea cetățenilor, canicula a reprezentat o mană cerească pentru vânzătorii de înghețată, proprietarii de terase și chiar comercianții de pepene roșu. Unii dintre aceștia au înregistrat vânzări duble comparativ cu o zi normală din punct de vedere termic. Sătmărenii cu mai puțină dare de mână au optat pentru cișmelele din centrul orașului. Fără aromă, fără gust dar și fără costuri.

canicula-(24)

 

canicula-(9)

 

 

canicula-(12)

 

canicula-(14)

 

Din vârful blocului în mijlocul parcului

Dincolo de criteriul vârstei, cele mai afectate persoane sunt cele care locuiesc la etajele superioare. Majoritatea celor întâlniți în Parcul Central fac parte din această categorie. „Este imposibil de respirat în apartament. Noi stăm la ultimul etaj și am fost nevoită să-l scot pe nepoțel afară. Vom sta aici până mai deseară”, ne-a spus o bunica unui copil de 4 ani.

canicula-(29)

 

Americani’s de vină!

Dacă există un element pozitiv al acestei vremi caniculare, atunci acela este că a reușit să creeze interacțiuni sociale. Pe băncile din Parcul Libertății, oameni de diferite vârste și din diferite medii conversau fără rețineri. Subiectul era bineînțeles unul singur: canicula. Acesta este probabil singur lucru de nedorit la care românii nu-i găsesc un țap ispășitor. Excepția a reprezentat-o un locuitor al Odoreului, venit cu treburi la oraș: „Vă spun eu cine-i vinovat dom‘le. Nemernicii aștia de americani cu fabricile lor. Înainte nu erau așa călduri”.

 

 canicula-(17)

 

Tensiunea crește… la propriu

Hipertensivii au cel mai mult de pătimit în această perioadă. Tocmai de aceea, Organizația Caritas Satu Mare a ales să amplaseze un stand în centrul municipiului pentru cei care doresc să-și verifice tensiunea. Intenția, nobilă de altfel, nu s-a bucurat de o atenție prea mare din partea trecătorilor.  Rata manifestărilor de hipertensiune a fost astăzi mult peste media zilelor trecute. Un program mai încărcat decât de obicei a avut și personalul de la Unitatea de Primare Urgențe. Leșinurile, insolațiile, hipertensiunile și arsurile de piele au fost principalele simptome manifestate. Până în momentul redactării acestui articol, nouă persoane au fost internate ca urmare a efectelor caniculei.

canicula-(32)


Distribuie:

Postaţi un comentariu