Beizadeaua milionarului Ţânţaş a ajuns după gratii

Darius Ţânţaş, fiul milionarului negreştean Vasile Ţânţaş, a ajuns după gratii, la cinci ani după ce a omorât un tânăr într-un accident de circulaţie. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Darius Ţânţaş la 3 ani de închisoare cu executare, după cinci ani de procese, cu sentinţe peste sentinţe, care au întors cazul spre rejudecare. Magistraţii sătmăreni au admis cererea procurorilor de a contopi cele două pedepse cu suspendare pe care le primise pentru două grave accidente de circulaţie, astfel că fiul milionarului a fost încarcerat la Penitenciarul din Oradea.

Muşamalizare flagrantă
În dimineaţa zilei de 7 septembrie 2008, Darius Ţânţaş se întorcea spre casă din Satu Mare, la volanul maşinii sale, un Mercedes CLS 63, dintr-un club unde a băut non-stop. În jurul orei 5.15, pe DN 19, pe raza localităţii Ciuperceni, a lovit din spate, cu o viteză de 167 de kilometri la oră, un alt autoturism condus regulamentar de Grigore Borhidan, un tânăr de 28 de ani. În urma impactului, Borhidan a suferit răni grave, după care a decedat în spitalul din Târgul Mureş. După accident, Darius Ţânţaş a fost dus de urgenţă la spital cu fractură deschisă. Când a fost internat, era ora 6.20 dimineaţa. Deşi medicii aveau obligaţia să îi preleveze probe de sânge, au amânat să facă acest lucru pentru o oră şi jumătate. Singura probă de sânge figurează în registrele medicale la ora 7.40. În foaia de observaţie medicul de gardă a notat: “Darius Ţânţaş se află sub influenţa alcoolului având o comportare agitată; orientare în timp şi spaţiu – confuz; judecată – incoerentă”. Apoi, Darius Ţânţaş a fugit din spital cu ajutorul rudelor, fiind transportat la o clinică din Nurnberg – Germania, unde a fost operat. În data de 26 septembrie, Judecătoria Satu Mare a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. În 28 octombrie 2008, tânărul a revenit în ţară şi s-a predat autorităţilor. El a executat cele 30 de zile de arest preventiv, apoi a fost pus în libertate.

Experţii chemaţi să se pronunţe au ajuns la concluzia că viteza maşinii conduse de Darius Ţânţas era de 167 de kilometri la oră, în timp ce autoturismul condus de tânărul care şi-a pierdut viaţa avea doar 62 de kilometri la oră. Darius Ţânţaş avea permisul suspendat şi o alcoolemie de 1, 1 la mie. Surse judiciare afirmau la acea vreme că dosarul Poliţiei în cazul accidentului a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare la trei zile după accident, după ce Darius Ţânţaş ieşise din ţară. De altfel, atunci a fost declanşată o anchetă internă în urma căreia s-a decis cercetarea de către IGPR a conducerii Poliţiei Judeţene Satu Mare, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie de atunci, comisarul şef Liviu Tăut, fiind la un pas de a fi demis. Dosarul era considerat drept unul dintre cele mai flagrante cazuri de muşamalizare a accidentelor mortale de pe şosele.

Fiu de pastor milionar
Darius Ţânţaş a mai avut un dosar penal după ce în septembrie 2006 a accidentat un tânăr de 17 ani pe Bulevardul Transilvania din municipiul Satu Mare, apoi a părăsit locul accidentului. Poliţiştii i-au întocmit dosar pentru vătămare corporală şi părăsirea locului accidentului, iar permisul i-a fost reţinut în vederea anulării. IJP Satu Mare a înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu propunere de începere a urmăririi penale, dar Parchetul şi-a însuşit propunerea după un an şi jumătate de la producerea evenimentului, trimiţându-l în judecată pe Darius Ţânţaş în data de 5 februarie 2008. El a fost condamnat apoi de Curtea de Apel Oradea la un an de închisoare cu suspendare.

Darius Ţânţaş este unul din cei 12 copii ai omului de afaceri şi pastor penticostal Vasile Ţânţaş din Negreşti Oaş, care are afaceri de milioane de euro în energie, defrişări, ecologizări de râuri. De asemenea, familia Ţânţaş a concesionat Ştrandul din Satu Mare şi a cumpărat în condiţii dubioase hotelul Dacia, clădirea simbol a municipiului Satu Mare, aflată acum în paragină. Un alt fiu al lui Ţânţas, Benny, a călcat un poliţist în urmă cu doi ani, când se întorcea de la mare, în maşină cu manechina Natalia Mateuţ.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. DlGoe says:

    Ar trebui impuscat pt. tentativa de evadare… voia s-o taie la Domnul !

Postaţi un comentariu