Asociaţiile solicită sterilizarea obligatorie şi un recensământ al câinilor

Asociaţia de Protecţie a Animalelor Free Life gestionează singurul adăpost pentru câini din municipiul Satu Mare / Sursa foto: facebook.com

Conducerea Instituţiei Prefectului Satu Mare va solicita primarilor fiecărei unităţi administrativ teritoriale din judeţ să înfiinţeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Totodată,   prin intermediul autorităţilor locale, se va proceda la iniţierea unei acţiuni de inventariere a tuturor câinilor din judeţ.  În prezent, la nivelul judeţului Satu Mare există un singur serviciu specializat – autorizat – S.C. Mixt Service SRL, . în timp ce Asociaţia de Protecţie a Animalelor Free Life – care gestionează singurul adăpost pentru câini din municipiu – se află în curs de autorizare.

La întâlnire au participat reprezentanții mai multor asociații pentru protecția animalelor

La întâlnire au participat reprezentanții mai multor asociații pentru protecția animalelor

Problema câinilor fără stăpân din judeţul Satu Mare a fost dezbătută joi, în cadrul unei întâlniri organizate de prefectul Eugeniu Avram cu reprezentanţii mai multor instituţii, respectiv ai Asociaiţiilor de Protecţie a Animalelor Free Life din Satu Mare şi Pufi din Carei. Cu acest prilej, s-a insistat asupra necesităţii organizării la nivel de judeţ a unei inventarieri a tuturor câinilor. Carmen Frăţilă, din partea Asociaţiei Free Life, a arătat că în adăpostul amenajat la ieşirea din municipiu sunt găzduiţi în prezent peste 350 de câini. Totodată, până acum au fost sterilizaţi mai mult de 600 de câini şi 260 au fost daţi spre adopţie. Pe de altă parte, Maria Ardelean din partea Asociaţiei Pufi din Carei a arătat că la nivelul municipiului au fost sterilizaţi 673 de câini, iar cu prilejul acţiunii de inventariere efectuate din casă în casă, au fost înregistraţi 550 de câini cu stăpân.

Pe parcursul întâlnirii a fost subliniat faptul că pentru a se putea ţine sub control situaţia câinilor fără stăpân este necesar ca la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale să fie înfiinţat un serviciu specializat. S-a mai precizat că autorităţile sătmărene ar trebui să se implice în vederea oficializării, prin hotărâri ale consiliilor locale, a  obligativităţii de sterilizare a câinilor cu stăpân. O altă măsură care ar trebui luată ar fi implicarea organelor competente în vederea depistării persoanelor care se  deplasează în alte localităţi pentru a abandona câinii.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu