Asistenții medicali sătmăreni, pregătiți pentru export

Delegația landului Darmstdt împreună cu reprezentanții administrației sătmărene

O delegație a landului Darmstadt din Germania se află în aceste zile într-o vizită oficială în județul Satu Mare. Pe lângă discuții ipotetice, privind diverse colaborări între cele două regiuni, au existat și elemente concrete precum cel al unui schimb de experiență între elevii Școlii Postliceale de Stat Satu Mare (instituție care pregătește viitori asistenți medicali) și școli similare din Germania.

 

Prefectul landului Darmstadt, Klaus Peter Schellhaas, s-a arătat interesat de o colaborare mai intensă între regiunea pe care o reprezintă și județul Satu Mare. „Sistemul medical german are nevoie de oameni bine pregătiți, în special de asistenți medicali capabili. În acest sens trecutul a demonstrat că asistenții medicali din România, aflați în număr mare în regiunea noastră, sunt la fel de bine pregătiți precum cei germani”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul german. Prin urmare, pentru a se adapta mai ușor la exigențele sistemului sanitar german, viitorii asistenți medicali pregătiți de Școala Postliceală de Stat vor participa la un schimb de experiență cu elevi ai școlilor de asistenți medicali din Darmstadt.

„Nu dorim să exportăm asistenți medicali însă realitatea este că foarte mulți dintre absolvenți școlii sătmărene  nu-și găsesc loc în sistemul sanitar românesc. Dacă prin acest parteneriat li se va oferi șansa de lucra în Germania, nu poate fi decât un lucru pozitiv”, a completat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

 

Necesitatea unei curse aeriene Satu Mare-Frankfurt

Cealaltă temă atinsă în discuțiile bilaterale a reprezentat-o aeroportul Satu Mare. În acest sens, atât prefectul Klaus Schellhaas cât și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, au subliniat necesitatea introducerii unei curse aeriene între Satu Mare și Frankfurt. Principalul argument al acestei necesități îl reprezintă numărul mare de oameni de afaceri sau specialiști care lucrează în acest moment în Satu Mare. „Atât noi căt și cei din delegația germană vom face diligențe către forurile tutelare din cele două țări pentru introducerea acestei linii aeriene directe. Sperăm să ne atingem acest obiectiv până la data de 23 august, când vom începe reabilitarea aeroportului Satu Mare”, a precizat președintele Consiliului Județean. Printre obiectivele vizitate de delegația germană se numără Spitalul Județean, Parcul Industrial, Ardudul, zona de vinuri a Beltiugului și obiectivele istorice ale Medieșului Aurit.

Distribuie:

Postaţi un comentariu