Aproximativ 100 de sătmăreni au protestat faţă de proiectul Roşia Montana

Protestatarii cer parlamentarilor să „salveze” Roşia Montană

Aproximativ 100 de persoane, în cea mai mare parte tineri, au participat duminică după-amiaza la Satu Mare la un protest împotriva deciziei Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montana.

Participanţii şi-au dat întâlnire în pasajul Corneliu Coposu şi au pornit în marş prin Piaţa Libertăţii, ajungând în final în faţa Prefecturii. Aceştia au împărţit trecătorilor pliante care conţineau mesaje împotriva proiectului de lege care permite cianurarea Roşiei Montane. Printr-un mesaj aflat pe o pancată, tinerii le solicită parlamentarilor sătmăreni să nu voteze legea.

De asemenea, participanţii i-au îndemnat pe sătmăreni să ia legătura cu parlamentarii lor şi să-i convingă să salveze Roşia Montană.

Recent, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România, el urmând să fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5, 69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la Mamaia, că lasă la latitudinea parlamentarilor social-democraţi modul în care vor vota cu privire la proiectul Roşia Montană, afirmând că fiecare se poate exprima aşa cum îi dictează conştiinţa. El a calificat acest proiect ca fiind unul ‘extrem de controversat’, de care nu este ‘convins’.

La Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

Distribuie:

Postaţi un comentariu