Apaserv riscă să piardă o finanțare europeană de 124 milioane de euro

Până în prezent, la licitațiile organizate au fost depuse nu mai puţin de 27 de contestaţii

Directorul operatorului  de apă din judeţul Satu Mare, Dan Stegerean, a declarat că proiectul privind reabilitarea sistemului de apă din județ este în pericol din cauza contestațiilor depuse de firmele participante la licitații. Dan Stegerean se plânge că până în prezent la licitațiile organizate au fost depuse nu mai puţin de 27 de contestaţii, majoritatea de aceleaşi firme.

“În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi celelalte licitaţii ce urmează să mai fie organizate în cadrul proiectului să fie contestate, ceea ce ar putea determina pierderea finanţărilor”, spue directorul Apaserv.

Ofertele pentru ultima licitație organizată, extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi canalizare din municipiul Satu Mare, incluse în proiectul major de investiţii de peste 100 milioane euro derulat de SC Apaserv SA din fonduri europene, au fost deschise în data de 17 septembrie.

Directorul Apaserv, Dan Stegerean, a declarat că ofertele au fost depuse de către opt firme şi că, dacă nu vor exista contestaţii, câştigătorul licitaţiei ar putea fi anunţat în 30 de zile.  “Valoarea totală a lucrărilor este de 35 de milioane de lei, dar nu este exclus ca finanţarea să fie ratată din cauza firmelor care şi-au făcut un obicei în a contesta orice licitaţie, deşi nu participă cu oferte” – a declarat Dan Stegerean.

Proiectul , , Extinderea si reabilitarea retelelor de apa si apa uzata in judetul Satu Mare” prevede ca în 13 localităţi, între care municipiile Satu Mare şi Carei, respectiv  oraşele Negreşti Oaş, Tăşnad, Livada şi Ardud, infrastructura de apă şi apă uzată să fie extinsă şi reabilitată până în anul 2015. În  municipiul Satu mare este prevăzută extinderea cu treapta terţiară a Staţiei de Epurare a Apei, reabilitarea a aproximativ 8 km de reţea de distribuţie a apei, reabilitarea a circa 16 km de reţele de canalizare, construirea a şase staţii de pompare a apelor uzate, realizarea a aproximativ 100 m de conductă sub presiune aferentă staţiilor de pompare a apelor uzate.

Investiţia totală, acoperită de Programul POS Mediu şi co-finanţată de Uniunea Europeană, are o valoare totală de 102.912.628 euro, adică echivalentul a peste 433 milioane lei, fără TVA.

apaserv1

Consultantul, principal frână

Cele mai mari întârzieri le-a provocat chiar consultantul Louis Berger, care a întocmit proiectele tehnice și documentațiile pentru licitații. Asta după ce chiar și contractual cu Lousi Berger a fost semnat cu șapte luni de întârziere din cauza contestațiilor. Contractul cu Louis Berger a fost la un pas de reziliere, renunțîndu-se la idée după ce firma s-a angajat să recupereze întârzierile.

Prima licitație de lucrări a fost adjudecată încă din luna aprilie a anului trecut, când firmele sătmărene Dominium și Samcif au câștigat construcția rețelelor de canalizare și a stațiilor de pompare a apei uzate în localitățile Botiz, Lazuri și Foieni. Prețul mic ofertat de cele două firme, mai puțin de jumătate din valoarea estimată, dar și intrarea în insolvență a firmei Dominium, a făcut ca  după mai bine de un an să fie realizat mai puțin de 20% din investiție.

Extinderea stației de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare  a fost adjudecat încă din luna noimebrie a anului trecut de consorțiul 3T Construct Piatra Neamț – Stulz Planaqua GmbH,   dar lucrările nu au început nici în ziua de azi.

Contractul pentru achiziționarea de vidanjoare, adjudecat la începutul anului trecut, a fost reziliat anul acesta pentru că, după un an de la semnare, firma Saero București a renunțat la contract.

Singura licitație care a mers fără nicio problemă a fost cea pentru lucrările de construcții a stațiilor de epurare a apelor uzate din orașele Tășnad și Ardud.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu