Alfred Schupler şi Nea Ilie călătorul ajung la Satu Mare

Expoziția va fi vernisată sâmbătă, la ora 13.00, la Muzeul de Artă Satu Mare

Muzeul de Artă Satu Mare va găzdui sâmbătă o expoziție de fotografie contemporană intitulată “Nea Ilie”, semnată de artistul sătmărean Alfred Schupler. Cameraman și fotograf de succes, Schupler a făcut parte din prima echipă a primei televiziuni locale din Satu Mare, după care a lucrat la cele mai importante posturi de televiziune din București.

Vernisajul promite şi o dublă prezenţă: a modelului studiat şi al sculpturii create după el, Nea Ilie cel adevărat şi sculptura Nea Ilie. Actorul prezentat înaintea filmului în care a “jucat”, şi nu aşa cum se întâmplă la premierele filmelor, când după proiecţie urcă pe scenă echipa filmului, în frunte cu regizorul care a pus totul la cale.

„ Parametrii investigării urbane sunt decodificați la nivelul ‘destinului’ unor zone ale orașului suprapuse cu destinul lui Nea Ilie. Acesta este reprezentat vizual de un corp statuar a cărei prezență în zonele de cercetare amplifică condiția trecutului șters și a prezentului indecis. Intervențiile chimice efectuate în laborator generează o cromatică puternică pe fundalul alb negru al stucturii primare fotografice așa cum intervențiile mutilante ale globalizării modifică structural destine umane și urbane“, susține Alfred Schupler.

La expoziție va fi prezent și unul dintre cei mai titrați doctori în arte vizuale, Kelemen Gabriel, care spune despre lucrarea sătmăreanului că fotogramează trupul de cretă, celuloza sensibilizată, proiectând persoana în preajma identitar al eticului urban maternal.

Distribuie:

Postaţi un comentariu